Noix de saint jacque. Jakobove kapice u normandijskom sosu.

Noix de St Jacques, fondue de poireaux, la sauce normande au piment d’espelette.

Recette:

20noix de st jacques

Quelques noisettes de beurre

200gr de poireaux + 50gr de beurre pour pour faire fondue de poireaux

2cás béchamel

Sel,poivre

Noilly prat pour les faire flamber

Recette pour 

la sauce normande :

200ml fumé de poisson, 

50ml de l’ait, 

1poignée de fromage râpé,

 1jaune d’oeuf , 

2 cuillères  à  soupe de la crème  fraîche et

 1,5 gr de gélatine en feuille. (1/2) feuille

image
Jakobove kapice su veoma često na našoj trpezi u periodu  kada im je sezona.Ako volite morske plodove dopašće vam se i jakobove kapice.Mešavina ukusa baršunastog  bešamela, dinstanog prazi luka, sveže riblje paštete, blago rumenih kapica sa ukusom putera će vas osvojiti na prvi zalogaj.image

image

Za pripremu jakobovih kapica vam je potrebno:

20 jakobovih kapica

Malo putera

20kašika riblje paštete

200gr prazi luka + 50gr putera za dinstanje 

100ml noilly prat (beli vermut) za flambiranje jakobovih kapica

Soli,bibera

Krupne tucane,aleve paprike

image

Za sos vam je potrebno:

200ml ribljeg bujona

50ml mleka

1 šaka rendanog kačkavalja

1 žumance

2supene kašike kisele pavlake

1,5gr želatina u  listićima


image

Priprema:

Jakobove kapice odvojite od korala (narandžasti ideo),poslažite ih po ubrusukako bi odstranili  višak vode.Za to vreme stavite tiganj da sezagreva na jakoj vatri.Kada bude dobro zagrejan premažite ga puterom,temperaturu smanjite na srednju , poslažite kapice po njemu,pustite ih da porumene pa ih okrenite na drugu stranu.   ih flambirajte belim vinom.  Sve to treba raditi brzo jer puter može da pregori ili da kapice postanu žilave ako ih previše pržite.Znaćete da su dovoljno pržene ako su po sredini mekane.Tako pržene nanovo poslažite po ubrusu,dok ne pripremite sos.Korale pripremite na isti način.

image

Priprema sosa:

Prazi luk operite, isecite sitno te dobro upržite na puteru. Pri kraju dodajte bešamela, soli i bibera. List želatina potopiti u mlakoj vodi.Kada omekša izvadite ga da se ne bi previše rastvorio i nestao u vodi.

image

Bujon stavite da provri,dodajte mleka,pomešajte žumance i pavlaku te dodajte u sos neprestano mešajući,zatim dodajte otopljenog želatina  i na kraju rendanog kačkavalja. Sačekajte da se sos prohladi a za to vreme garnirajte školjke sledećim redom:

Jedna kašika riblje paštete po sredini školjke ,farsa od prazi luka i bešamela( po jednu kašiku),jakobove kapice isečene na pola poslažite u krug, po sredini korale te prelijte  sos odozgo.Tako garnirane stavite u frižider.

Sačekajte da se sos dobro stegne te ih servirajte.

image

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s