Hachis parmentier. Haši parmontje.

image

Hachis parmentier – haši parmontie je  francusko jelo koje je veoma zahvalno za pripremu jer se može pripremati  na dva načina : od novih namirnica ili  od ostataka hrane u frižideru. Osnovni sastojci su pire i mleveno meso  sa dodatkom povrća i rendani kačkavalj za posipanje. Znači bitno je da se pravi od pirea a što se tiče mesa može bilo, koje nije obavezno mleveno . Ja sam ga pripremila sa belim pilećim mesom i pireom.

 

image

Priprema: 

500 gr mlevenog goveđeg mesa

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

1/2 prazi luka

1/2 zelene zucini tikvice

Soli i bibera po ukusu

Ulja ili masti za dinstanje oko 100 ml 

Za pire: 

500 gr krompira

200 ml mleka

50 gr putera

2 kašike kisele pavlake

Soli i muškantnog oraha po ukusu.

image

Meso pripremite kao za sarmu 

luk oljuštite , operite u isecite na sitne kockice. Šargarepu oljuštite , operite i isecite na kockice. Prazi luk , očistite, operite iisecite na kockice. U šerpi zagrejite ulja na tihoj vatri stavite crnu luk i šargarepu da se dinstaju kada omekšaju, dibiju staklastu boju dodajte  prazi luk i zukini tikvicu. Pire pripremite na uobičajeni način:

Kada krompir bude kuvan izbacite vodu pa žicom dobro izmrvite krompir, dodajte putera i mleka pa ga mikserom umutite. Na kraju didajte soli ako je potrebno, muškantnog oraha i pavlake. 

image

Hachis parmentier ređajte na sledeći način:

mleveno meso, odozgo pire poređajte po njemu, pokrijte režnjevima tanko sečene slanine, posipajte rendanog kačkavalja pa ga zapecite u rerni na 250 stepeni da porumeni .

image

image

image

image

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s