Chili cone carne . Čili kon-karne.

image
Un plat qu’on peut préparer de deux façons. D’une part avec les restes du frigo( vous avez encore de la viande hachée , des haricots rouges ) ou avec des nouveaux ingrédients.

Recette: 500gr d’haricots rouges, 300gr de viande hachée de boeuf, 60 ml d’huile de tournesol, 2 oignons rouges, 1 oignon, 2 gousses d’ail, 1 poivron rouge, 2-3 feuilles de laurier, sel, poivre, épice chili, 60 gr de concentré de tomates. Moi j’ai ajouté encore un peu de poireaux, carottes et du maïs.

image
Éplucher , laver et hacher les oignons. Éplucher et laver les carottes , couper les en lamelles. Laver et couper les poireaux en des.
Faire chaufer l’huile dans une casserole , faire revenir les oignons, poireaux (1/2) et les carottes, (saler, poivrer) jusqu’à ce que l’oignon devienne translucide, ajouter le poivron , coupé en lamelles, faire cuire un peu, ajouter la viande , faire cuire 2-3 minites, ajouter le concentré de tomates,les haricots rouges, (deja cuits) maïs, laurier, l’ail, epice chili ,poivre et du sel. Cuire 15 minutes.

image
Mada ga svi poistovećuju sa Meksikom, ipak je on nastao na jugu SAD-a Teksasu.

image
Chili con carne ( čili kon karn)je jedna vrsta ragu-a sa mlevenim goveđim mesom i začinima. Osnovne namirnice koje se koriste u pripremi su crni luk, mleveno meso , crveni pasulj i naravno Chili ( čili) začin.

image
Čili začin je u stvari mešavina začina koji se koriste u Meksičkoj kuhinji, ako ga nema u našim prodavnicama možete ga pripremiti i sami. Ovaj začin u sebi sadrži: mešavinu ljute crvene paprike, neljute crvene paprike, beli luk, origano, kim, karanfilić a po nekad i koriander, sve naravno u sušenom i samlevenom obliku.

image
Nama se ovo jelo puno dopalo, naročito mom mužu, koji uvek ima primedbe na moje kako on kaže: »prekomerno korišćenje raznovrsnih začina ». Postoji jedna naša mala familijarna anegdota kako kaže moja ćerka Milena. Ako nema komentara na početku ručka od strane našeg tate degustatora, znači da si prošla ispit, mama.
Čili kon karn je interesantan za pripremu jer se može pripremiti na dva načina. Jedan recept na dva načina. Od ostataka namirnica koje imate u frižideru( ostalo vam je mlevenog mesa kada ste pravili bolonjeze, skuvali ste pasulj malo više nego što vam treba . Da ne biste bacili hranu preokrenite situaciju u vašu korist i transformišite ove ostatke u čili kon karn. A možete ga spremiti i ovako:

image

image
Recept:500gr crvenog pasulja, 300gr mlevenog goveđeg mesa, 60 ml suncokretovog ulja, 2glavice crvenog luka, 1 glavica crnog luka, 3česnja belog luka, 60gr koncentrovanog paradajza, 1 crvena paprika, soli, bibera, lovorovog lista i čili zacina.
Ja sam dodala još prazi luk(1/2) ,šargarepe i kukuruza u zrnu.
Luk oljuštite, operite hladnom vodom (sto će učiniti da ne plačete dok ga sečete), isecite ga na lamele, šargarepu oljuštite ( économe- ekonomom , (specijalni nož za ljuštenje šargarepe, šargarepa mnogo manje otpada ako radite njime ), papriku takođe operite isecite na lamele. U dubljoj šerpi zagrejite ulje, dodajte luk, prazi luk, šargarepu, soli i bibera, sve to skupa upržite dok ne dobije staklasti izgled, dodajte papriku, upržite je da malo omekša, dodajte mlevenog mesa , upržite ga onako kao što yo radite kada pripremate sarmu. Dodajte koncentrovanog paradajza koga ste prethodno rastvorili u malo vode ( smesa treba da bude čorbasta ali ne previše). U tako pripremljenu smesu dodajte pasulja ( već kuvanog), lovorovog lista, belog luka , kukuruza u zrnu ( već kuvanog) , zacina, bibera i soli ako je potrebno i pustite da sve zajedno provri , kuvati još 15 -tak minuta. Vaš čili će nakon toga biti spreman za degustaciju.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s