Couscous. Kus-kus.

Kus-kus, jelo koje svi u porodici obozavamo. Pre nego što krenemo sa pripremom , malo upoznavanja sa poreklom kus-kus-a.

image

Kus-kus kao nacionalno jelo zemalja Magreba je postalo poznato u čitavom svetu. Postoji nekoliko varijanti što se tiče porekla, neki kažu da je nastalo još u Kini, a drugi u Africi, ali naverovatnija pretpostavka je da je nastalo na severu Afrike.

image

Počeci njegove ekspanzije su u 11 veku, a najveću ekspanziju doživljava tokom 20 veka, zahvaljujući emigraciji stanovnika severnog dela Afrike u evropu, naročito na francuskoj teritoriji. Postoji nekoliko varijanti što se tiče namirnica od kojih se sprema, odnosno može se praviti i kao vegetarijanski samo od povrća ili druga, sa povrćem i mesom ili sa ribom i morskim plodovima, bilo kako da ga spremate najbitnije je imati začin za kus-kus, začin koji u stvari čini njego prepoznatljivi ukus.

image

Bilo kako da ga spremate one namirnice koje morate imati su sledeće: crni luk, šargarepa, zelena tikvica, paradajz, plavi paradajz, sveži peršun, mala bela rotkva koja se ovde zove »navet(nave), postavuću vam sliku), leblebija u zrnu, začin za kus-kus, mala sitna zrnca koja se ovde zovu « la semoule », a kod nas couscous ( kus-kus) i naravno kobasica merguez ( mergez) koja većim delom i čini pravi ukus kus-kus-a, jer se pravi sa dodatkom začina za kus-kus ,tri vrste mesa: jagnjetina, govedina, piletina i obavezno ljuti začin  » harisa »( arisa), koji se služi u toku serviranja. Ja obavezno kao povrće stavim i komorač, jer po meni daje još bolji ukus . Jedan od najpoznatijih kus-kus-a, ovde u Francuskoj je : kus-kus « Royal », koji zauzima treće mesto po popularnosti na francuskoj trpezi.

image

Rotkva navet (nave).

image

image

Da , da, i ja mislim, dosta je bilo priče, počnimo sa spremanjem. Uzećete veći, dublji lonac, pa ćete prvo na dnu staviti govedine po njoj sečenog crnog luka, paradajza, sečenog na kriške, šargarepe , peršuna, aleve paprike ,leblebija , začina za kus-kus, soli po ukusu, pa jagnjetinu a  po njoj takođe povrće kao što ste stavili po govedini , kobasicu mergez i na kraju piletinu i prekritu  povrćem, a plavi paradajz i tikvice , pri kraju kuvanja iz tog razloga što se brzo kuvaju. Sve naliti hladnom vodom, do vrha lonca, ne zaboravite začin, jer bez njega kus-kus neće biti to i kuvati na tihoj vatri.

image

Smul ćete pripremiti na sledeći način: stavićete vodu da provri.  U dubljem tiganju ili šerpi stavite  malo maslinovog devičanskog ulja da se zagreva. Kada se zagreje sipajte smula (kus-kus-a) upržiti da dobije zlatno žutu boju, te krenite da sipate provrelu vodu uz neprestani mešanje , zrnca će početi da bubre, ( narastaju ) ,što znači da možete da ih sklonite sa vatre. S’ vremena na vreme ćete ih promešati da se ne bi zgrudvala, i tada će vaš kus-kus biti spreman za serviranje uz obavezni ljuti začin « harisa ». Inače za kuvanje kus-kus-a, postoje specijalni lonci iz dva dela. Gornji deo je sa rupicama odozdo, kada se u prvom delu stave sve potrebne namirnice u drugom se stave ta mala famozna zrnca i tako se kuvaju na pari, ali ja ih pripremam na način kao što sam vam već opisala.
Prijatno vam bilo , dragi moji, ako nisam bila dovoljno jasna, javite se.

image

image

Ako u našim prodavnicama nema začina za kus-kus, nabrojaću vam začine koji ga čine: korijander, kajenski biber, kurkuma, sušeni crni luk , komorač, kim, zrnca senfa, karanfilic, sve treba biti u prahu, ali ako ni toga nema onda možete upotrebiti u bilo kakvom obliku.

image

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s