Gâteau salé aux salade verte, oeufs et fromage feta. Gibanica garnirana zelenom salatom, sirom i jajima.

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Gâteau salé  » Gibanica » est un plat traditionnelle de chez moi en Serbie.En le prepar souvent et ça  ce mange en petite déjeuner ou déjeuner ou diner , accompagne  avec de yaourt ou de lait fermenté. Des ingrédients principal sont: pâte  filo, œufs,  fromage feta mais ça peut varier comment j’ai fait aujourd’hui, j’ai ajouté deux nouveau ingrédient : la salade verte et l’oignon. 

Recette:

500gr de pâte filo (dans magazine produit balkanique )

4 œufs 

200 gr de fromage feta

100 ml d’eau pétillante 

100 ml de huile de pépins de raisins 

1 sachet de levure chimique 

sel fin si il faut

Moi j »ai ajouté  encor de:

2 oignons nouveau 

les feuilles  de salade vert

4 càs de yaourt Grec ou de la crème fraiche

50 ml de lait

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Preparation d’appareil :

Caser les œufs dans un saladier, les battre légèrement,  ajouter  la crème fraiche, bien incorporer, à  l’aide d’ un fouet,  ajouter du fromage feta couper en des, l’huile, levure chimique , bien incorporer et  le sel si il faut. 

Preparation de la farce:

Laver,  la salade ( dans l’eau  froide en ajoutent un peut de vinaigre blanc, laisser tromper dans l’eau)  essorer la et couper on lamelles.  laver l’oignons à la même  manière é  couper la en dès.  Dans une poêle faire chaufer l’huile et faire revenir l’oignon et la salade quelques secondes,   en ajoutant un peut  d’eau.

Huiler la plaque ,disposer les feuilles de pâte filo comme j’ai procédé  sur les photos ( voir la preparation de burek). Verser à  l’aide d’une louche un peut d’appareil,  parsemer la farce dessus  ( la salade et l’oignon)continuer jusqu’à épuisement d’ingrédients.  Faire cuire à 250  degrés environ 35 minutes ( four ventilé ).

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Nečete mi verovati ali zelena salata iako prhka i mekana se može i pržiti i , kuvati i peći, ne bacajte više uvele listove niti koren ( vrh salate koji drži listove), možete ih  upotrebiti na » hiljadu « načina, evo,  kao ja na primer: umesto spanaća, kopriva ili zelja, pripremite gibanicu koja će vas iznenaditi svojom svežinom i pre svega ukusom.

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 Postypak pripreme je isti kao kod svake gibanice, a za početnike u kuhinji evo i recepta:

500 gr kora za  gibanicu 

4 cela jajeta

200 gr bilo kog sira( kravljeg, ovčjeg, kozjeg- zašto da ne)?

100 ml mineralne vode , blago gazirane

100 ml ulja od semenki  grožđa

1 kesica pzp a ni to ne mora jer jaja će učiniti da gibanica naraste 

soli po potrebi, u zavisnosti da li je sir slan ili ne.

Ja sam dodala još:

5 kašika slane kisele pavlake

50 ml kravljeg mleka

2 manje glavice mladog crnog luka

Listove i koren zelene salate

Priprema: 

Očistite crni luk ,operite  i isecite ga na manje režnjeve zajedno sa percima. Zelenu salatu takođe. U tiganju zagrejite malo ulja od semenki   grožđa na tihoj vatri, pa iy prodinstajte sa malo vode. Nauljite plek u kome ćete peći gibanicu poređajte kore kao što vidite na slici, tako da prolaze ivice pleka.

Nadev pripremite na sledeći način:

Razbijte jaja u činiji, umutite ih žicom za mućenje , ležerno ne previše kao za palačinke, dodajte kiselog mleka ili pavlake ( ja sam više za kiselo mleko, a vi radite po vašoj želji, isprobajte i jedan i drugi način pa koji vam se dopadne),  dobro promešajte, zatim dodajte sir koji ćete izmrviti ako je ceo, dodajte ulja, vode,  pzp, sjedinite dobro prašak za pecivo i nadevajte vašu gibanicu. Kore poređajte po pleku koji ste podmazali uljem na način kao što vidite na fotografijama. Salatu i luk koji ste pripremili dodavaćete prilikom ređanja kora. Gibanicu pecite na 250c oko 35 minuta ( rerna sa ventilatorom) u zavisnosti od vaše rerne.

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Postupak pravljenja je isti kao i kod svake druge gibanice, samo śto se doda sitno secena salata na trake y fil za gibanicu i dobijete fantastican ukus.

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