Quiche lorraine. Kiš loren.

image

U Francuskoj postoji bezbroj vrsta kiševa, koji su dobili nazive po namirnicama od kojih se prave ili po regionu u kome su nastali. Kao što su quiche loire et chaire ( luar et šer), koji je dobio naziv po regionu u kome je nastao, quiche au trois fromage ( kiš od tri vrste sira), zatim quiche nordique ili quiche au saumon ( kiš sa lososom, lisičarkama i spanaćem ), quiche épinards magret de canard ( kiš sa spanaćem i dimljenim pačijim prsima), quiche au poireaux et fromage de chèvre ( kiš sa prazi lukom i kozjim sirom), quiche maraîchère ( kiš od povrtarskih namirnica), quiche provençales, ( provansalski kiš), koji je dobio naziv po povrću od koga se pravi, karakterističnom za to područje, i jedan od najpoznatijih, quiche lorraine, ( kiš loren), koji je dobio naziv po regionu Francuske u kome je nastao , region Lorraine -Loren.

image

Kiš lorraine ja veoma često pripremam, uglavnom vikendom kada smo svi na okupu, odnosno na doručku. Kiš možete ručati ili večerati jer po sastojcima od kojih se pravi čini jedan kompletan obrok. Mi ga jedemo uglavnom za doručak , jer vikendom doručkujemo oko podne, vreme kada Francuzi ručaju, (malo duže spavamo, posle naporne sedmice).

image

Osnovni sastojci za kiš lorraine su :
kora za kiš,
za nadev :dimljena slanina i šunka .
Namirnice za sos- preliv:
4-5 jajeta
150 ml mleka
250 ml tečne slane pavlake
prstohvat soli
prstohvat crnog bibera

image

Sto se tiče kore za kiš, ovde je možete kupiti u svim prodavnicama ali ja ipak ,kada spremam kiš, obavezno pravim domaću koru . S’obzirom na to da sam radila u jednoj od najpoznatijih pâtisserie ( patiserija) Gérard Mulot u Francuskoj, imala sam priliku da naučim izradu kore po originalnom receptu, koja je daleko bolja, i po sastavu i po ukusu, od onih koje se kupuju. Dakle za koru vam je potrebno:
240 – 250gr brašna tip 45
120 gr putera
1 jaje
10-15 ml vode
prstohvat soli.
Koru ćete pripremiti na sledeći način:
Izmerite brašna koliko vam je potrebno, stavite u posudi u kojoj ćete mesiti . Napravite udubljenje u brašnu pa dodajte umućeno jaje, otopljenog putera , soli i umesite koru rukom uzimajući postepeno manje količine brašna od unutrašnjosti posude prema sredini. Koru stavite na pobrašnjenu radnu površinu i istanjite oklagijom . Debljina kore treba biti 3 cm. Da biste koru prebacili na plek obmotajte je oko oklagije i odmotavanjem kore preko pleka obložite njome plek.
Za nadev kao što sam već napisala: dimljena slaninica sečena na sitne kockice i šunka , sečena na fine, tanke lamele. Odozgo kao dekor nekoliko tranša fino sečene pečenice, ja je obično formiram u obliku cvetova i postavim odozgo, posle sipanja preliva.
Preliv ćete pripremiti na sledeći način ( prenosim vam originalni način pripreme , koji sam takođe naučila, radeći kod gospodina Gerard Mulot- Žerar Milo.
Razbijena jaja stavite u činiji, dodajte pavlake , mleka, soli i bibera i sada dolazi ono najbitnije. Jaja ne smete previše umutiti, nego ih samo blago razbiti i sjediniti sa pavlakom i mlekom, od toga će zavisiti kako će se formirati preliv prilikom pečenja, neće biti sitnih malih zrnaca već će preliv biti kompaktan .
Sada kada smo sve pripremili i postavili koru, ( koru izbockajte tankim oštrim nožem po dnu da bi izašao vazduh i kora se što bolje ispekla),) napunite je nadevom, nalijte kiš prelivom, posipajte rendanim kačkavaljem, ukrasite tranševima pečenice i stavite kiš u već zagrejanoj rerni da se peče na 160 stepeni 40-45 minuta u zavisnosti od vaše rerne. Možete ga peći i na jačoj temperaturi za kraće vreme, ali konsistencija preliva neće biti ista, zato vam iz iskustva preporučujem da to radite na nižoj temperaturi. Ja sam stavila kao što se vidi na slici i kockice sira mimmolet i gauda i napravila dekoraciju od testa, a po originalnom receptu to nije obavezno. Nadam se da sam bila dovoljno jasna i da sam vam koliko toliko približila način pripreme.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Publicités

4 réflexions sur “Quiche lorraine. Kiš loren.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s