Bûche de Noël. Tradicionalni božićni kolač u Francuskoj.

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Bûche  ( buš) , je tradicionalni božićni kolač, koji je neizostavni deo božićne trpeze kod Francuza. Ne zna se tačno kada je nastao.

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Neki kažu da ga je izmislio daleke 1834 učenik koji se obučavao za poslastičara. Drugi, da ga je izmislio Lionski poslastičar 1860. I treća najverovatnija verzija, da ga je napravio poslastičar princa Charles (Šarl-a 3), 1898 god.

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Recept: 6 jajeta, 6 kašika šećera, 7 kašika brašna i 2 kašike kakaa, 4 kašike ulja i 6 kašika mleka.

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Za fil: 1/2 litra mleka, 5 kašika, šećera, 12 kašika brasna i 3 kašike tečne vanile i 150 gr putera.

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Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašna, kakaa, ulja i mleka, dobro sjediniti sastojke, sipati u plek i peći na 250′ 15 minuta. Kada kora bude pečena iseći po dužini na pola i preliti sirupom. Za sirup: 250 ml vode, 2 kašike śećera i 2 kašike kakaa.
Za fil staviti mleko da provri sa 4 kašike secera ,  kada mleko bude mlako odvojiti u jednu manju posudu, dodajte brašna i 2 kašike šećera, dobro umutiti i kada mleko uzavri smanjiti vatru i postepeno sipati u mleko ,neprestano mešajući .Kuvati dok se fil ne zgusne , kada bude kuvan skloniti sa vatre. U drugoj posudi umutiti
puter sa 3 kašike secera ,sjediniti sa ohladjenim filom i filovati vaš buš. 

Recette pour la génoise : 6 oeufs, 6 cas de sucre, 6 cas de farine, 2 cas de cacao, 4 cas de huile de tournesol, 6 cas de lait.
Pour la crème : 1/2 l de lait, 4 cas de sucre,12 cas de farine, 150 gr de beurre.
Sirop de punchage: 250 ml d’ea, 2 cas de sucre, 2 cas de cacao.
Monter les oeufs avec de sucre, incorporer la farine, cacao et de lait et cuire la genoise à 250′ 15 minutes. Separer la genoise en deux et puncher a l’ide d’ une louche.
Pour la crème. Mettre le lait à bouillir avec de sucre, quand il sera tied verser une partie dans un saladier dans la quelle vous avez mis la farine et du sucre bien mélanger sans grumeaux, et verse progressivement dans lait chaud, en mélangeant, faire cuire en peu la crème,jusqu’au quelle soit épées, rajouter la vanille et laisser la crème à refroidir. Découper le beure en morceaux, travailler le
avec du sucre ,jusqu’à beurre pommade et incorporer petit à petit à la crème. Maintenant vous pouvez commencer le montage de votre bûche. Dans un moule à bûche disposer film alimentaire -la creme-genoise-la crème -genoise. Garder dans frigo jusqu’à lendemain.

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