Brioche des rois. Carski brioš.

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Carska galeta ili carski brioš u Francuskoj predstavlja ono što se kod nas zove česnica. Postoje dva različita oblika.

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U formi brioša se mesi na jugu Francuske – Provence(Provansa), a kao takva postoji i u Katalonji u Španiji, a u formi galete od lisnatog testa u ostalim delovima Francuske. Carski brioš je jedna vrsta brioša sa kandiranim voćem, natopljena sirupom u kome je dodata vodica od cvetova narandze. Kada se mesi unutra se stave dve figurice od porcelana, ko nadje prvu -veću je car, a drugu- manju je carica.

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A evo naravno i recepta: 380gr brašna, 3 jajeta, 1 žumanac, 20 gr pekarskog kvasca, 70 ml mlakog mleka, 180gr putera, malo soli i 20 gr kristal šećera. Kvasac potopite u mlakom mleku sa šećerom. U posudi u kojoj mesite stavite brašna, soli, dodajte umućena jaja, penasto umućen puter i kandirano voće, umesite testo dodajući mešavinu mleka i kvasca i umešeno testo ostavite da naraste oko sat, sat ipo vremena ( treba da se udvostruči volumen) i kada bude spremno, oblikujte vaš brioš, sačekajte da malo naraste i pecite prvo na 230′, 10 minuta, smanjite temperaturu na 160 i pecite još 20-25 minuta.
Nakon pečenja prelijte dobro ga natopite sirupom, koji cete napraviti od vode šećera i narandzine vode.

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Recette: 380gr de farine blanche, 20 gr de levure de boulangère, 70 ml de lait tiède, 3 œufs, 1jaunes d’oeuf, 180 gr de beurre en pomade, 20 gr de sucre, 2,5 gr de sel.

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Mettre levure dans lait tiède avec de sucre. Dans un récipient mettre la farine et du sel. Vercez le mélange du levure et du lait, oeufs légèrement battus , beurre pomade des fruits confits, malaxer la pâte et laisser fermenté 1-2h. Le volum doit doubler. Prechauffez le four à 230’badigeonnez la brioch avec la dorure et faites cuire 10minutes, baissez la temperature à 160,

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et faîtes cuire encore 20 minutes. Sortez la brioche de four et tremper la dans un le sirop (sirop à 30` parfumé à l’eau de fleur d’oranger.

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