Terrine de fève aux legumes. Bobove pihtije sa povrćem.

image

image
Je prépare toujours la terrine de fèves pour notre st patron de famille – st Georges. Ça tombe le seizième jour du mois de novembre. Pendant cette période on ne mange pas de proudits animaliers, sauf du poisson et des crustacés, comme dit mon ami Marina du blog « Marina parmesan paprika », je ne c’est pas pourquoi, que du poisson et des crustacés, mais bon c’est la tradition.

image
Pour la terrine aux fèves il vous faut: 500 gr de fèves séchées, 1,4 l d’eau, sel, poivre, quelques gousses d’ail et des legumes: 1 carotte, 1 poivron rouge, du mais, petits pois, les herbes de Province, 3 feuilles de laurier.
Acheter de préférence des feves deja épluchées, laver deux fois pas plus, mettre dans une cocote, verser 1,4 l d’eau, faire cuire à feu doux. Ne pas couvrir, parce que pendant la cuisson ça fait de la mousse et ça déborde. Une fois que ça boue, saler poivrer, diminuer le gaz et faire cuire a feu doux. Dans une poêle mettre 3 càs d’huile de tournesol, faire chauffer , ajouter 1 càs de farine, du sel, faire dorer et verser sur la fèves. Prendre une passoire et à l’aide d’une louche faire passer du fèves, directement sur une terrine. Dessus disposer des legumes deja cuites ,du l’ai couper en lamelles, les herbes de Province. mettre la terrine dans frigos pour qu’elle ça bloque. Au moment de la servir couper la terrine avec un coteau .Faire chaufer dans une poêlé 4 cás d’huile de tournesol, 1/2 càc de farine, faire dorer, ajouter 1 càc de paprika et verser sur la terrine et du persil plat haché.

image
Bobove pihtije su nešto što apsolutno svi volimo da jedemo u našoj porodici.Jelo za koje sam saznala zahvaljujući ljubavi i mojoj svekrvi, od koje sam naučila kako da ih spremam. Još uvek se sećam onih prvih dana kada smo se pripremali za našu slavu , pripremama koje su prethodile slavi i samog čina spremanja. Potapanje boba u mlakoj vodi, uveče, pred odlazak na spavanje, posle napornog dana koji je protekao u pripremi posnih kolača, i sutrašnjeg dana kada smo svi skupa učestvovali u famoznom ljuštenju zrna boba, naših šala i anegdota, trudu koji se brzo zaboravi posle prvog zalogaja . A sada se vi pitate kakve veze imaju bobove pihtije i ljubav?

image
Pa zahvaljujući udaji za mog muža, njegovoj slavi, Sv Georgije, koju slavimo 16-og dana u mesecu novembru i za koju obavezno pripremamo posnu trpezu i čuvene, nama najslađe,bobove pihtije. Kao što rekoh, gledala sam kako ih moja svekrva sprema pa sam ih i ja tako pripremala, a onda sam jednog dana odlučila da ih spremim na moj način – sa povrćem.

image

image

image
Pridržavala sam se osnovnog porodičnog recepta, uz neke male izmene ,sa dodatkom povrća i začinskog provansalskog bilja.
Za bobove pihtije vam je potrebno:

500 gr sušenog boba u zrnu, po mogućstvu oljuštenog, ubrzačete proces pripreme, ali ćete biti uskraćeni za sve one lepe trenutke porodicnog okupljanje ,( ovde , u prodavnicama se može kupiti oljusteni bob),

nekoliko češnjeva belog luka,

3 lista lovorovog lista, soli , bibera,

1 šargarepe ,

1/2 kafene šolje zrna kukuruza,

1crvene paprike,

1/2 kafene šolje graška,

svežeg persuna.

image
Kada bob oljuštite, operite ga ne više od dva puta.
U dubljoj šerpi ili loncu stavite bob dodate 1,5 litra vode, i stavite da se kuva na jakoj vatri. Kada provri, dodajte soli i bibera, smanjite vatru, i pustite da se bob kuva. Ni u kom slučaju nemojte poklapati sud u kome kuvate, jer se stvara pena prilikom kuvanja i pokipeće vam bob. Pri kraju kuvanja, dodajte nekoliko češnjeva belog luka, sitno seckanog. Ja ga stavljam uvek pri kraju zbog arome, a i prilikom stavljanja u tanjire, dok ga je moja svekrva stavljala odmah na početku kuvanja, jer nije volela da se kako ona kaže: » puno oseća miris belog luka », a vi radite po vašem ukusu. Bob se brzo skuva. Kada bude kuvan pripremi se zaprška sa 3 supene kašike suncokretovog ulja i 1 kafene kašičice pšeničnog brašna i zaprži se. Nakon toga se pristupa pasiranju. Moja svekrva je koristila đerđev, ja cedilo. U đerđevu će se zadrzati sve što nije dobro, (ljuspe od boba, ili neko zrnce koje baš nije htelo da se skuva ). Đerđev držite direktno iznad tanjira , pasirajte bob uz pomoć jedne kutlače i sve što nije dobro će se zadrži na njemu, a ostatak, koji se može jesti ide u tanjir. Odozgo stavite povrće koje ste prethodno obarili i završite sa belim lukom ,začinskim provansalskim biljem i peršunom. Ostavite ih u frižideru da se stegnu . Pre serviranja ja obavezno napravim zapršku od 4 supene kašike suncokretovog ulja, 1/2 kafene kašičice žitnog brašna 1 kašičice aleve paprike uz malo soli, baš kao što me je ona naučila. Pihtije isečete na kocke debljom stranom noža ako su pripremljene bez povrća,( da bi zaprška ušla unutra), ako su sa povrćem oštrom stranom, te ih  prelijete zaprškom. Tada degustacija, a za nas evociranje uspomena, na te naše večeri, zajedničko ljuštenje boba, i pripreme, za nas, nešto presveto,( kao i za svaku porodicu , naravno), naše porodične slave, može da krene

image

Publicités

2 réflexions sur “Terrine de fève aux legumes. Bobove pihtije sa povrćem.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s