Gâteau de grand mère. Starinski kolač sa šljivama.

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Ceci est un gâteau que faisait nos grands meres. J’ai trouvé cette recette dans le livre de recettes de ma mère. C’est très facile à faire, il ne faut même pas beaucoup d’ingrédients, ni de temps de préparation.

Recette:
2 tasses à café chapelure de pain
1 tasse à café sucre glace
2 tasses à café la farine
1 tasse à café la semoule de blé dur fine
2 pincée de levure chimique
400 gr des prunes mûres fraîches , dénoyautes
160 gr de beurre
Il faut choisir des prunes bien mûres.
Tout d’abord préparer des prunes laver les, couper en deux en longueur et vider les. Les prunes vous pouvez remplacer avec d’autres fruits.
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Dans un saladier melanger toute les ingrédients secs, la levure chimique aussi. Dans une plaque beurré, mettre une qouche des ingrédients secs, râper le beurre, disposer les prunes. Faire la mémé chose jusqu’à la fin. Faire cuire dans un four préchauffé à 250 degrés.
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Ovaj recept sam pronašla u jednom od kuvara koji je još moja majka koristila, a koji je pak rađen po ugledu na poznati Patin kuvar( Spasenija- Pata Marković, pod nazivom : recept naših baka . Zapao mi je za oko, jer je od onih kolača koji se veoma brzo priprema, ne zahteva puno namirnica i ne traži puno vremena za pripremu.
Za pripremu kolača vam treba:
2 kafene šolje hlebnih prezli
1 kafena šolja prah šećera
2 kafene šolje žitnog brašna
1 kafena šolja sitnog pšeničnog griza
160 gr rendanog putera ili margarina za one koji hoće posan kolač
400 gr sirovih šljiva,
na vrh kafene kašičice praška za pecivo
Najpre pripremite šljive ( izvadite koštice iz njih ) i isecite ih na pola po dužini. Bitno je da odaberete šljive koje su baš zrele, mekane i sočne. Šljive možete zameniti i drugim voćem.

image Priprema:
pomešajte sve suve sastojke i prašak za pecivo u jednoj činiji. Plek u kome ćete zapeći kolač premažite puterom, stavite prvi sloj suvih sastojaka, narendajte odozgo putera ili margarina, po njemu poslažite sirove šljive koje ste presekli na pola po dužini, zatim kolač završite istim redosledom.Stavite ga da se zapeče u već zagrejanoj rerni na 250 stepeni.

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