Beackeoffe d’Alsace. Alzaški bekof.

image

image

Aujourd’hui je vous présente mon plat préféré, baeckeoff d’Alsac. Aaah comme j’aime l’Alsace. Surtout l’architecture et la cuisine.

image

Pour préparer beackeoff d’Alsac il vous faut:

4 sortes de la viande, moi j’ai mis du porc, du boeuf, du veau et du poulet, environ 250gr de chacune,

pommes de terres,

oignons, moi j’ai mis des oignons rouges,

carottes,

poireaux,

persil plat , sel , poivre, et bien-sûr du vin blanc d’Alsac riesling.

Preparation :

Mélanger toutes les ingrédients, mettre dans la casserole, salée, poivrer, verser du vin jusqu’au l’hauteur, mettre la pâte au tour de la casserole, fermer avec du couvercle, faire cuire dans four à 180` une haure, la chaleur tournante. Pour la pâte il vous faut du farine et d’eau.

image
Ovo jelo dolazi iz oblasti Francuske koja se zove Alsac-Alzas. Nekada je Alzas pripadao Nemačkoj i otud taj nemački naziv, koji znači pekarska furuna. Nekada su pekari posle završetka radnog dana koristili još vruće pekare i spremali ovo jelo, obično u nedeljna popodneva, kada su žurili da se nadju  za večerom sa svojim porodicama nakon napornog radnog dana. Pošto ja obožavam Alzas i sve što se dogadja u njemu, vrlo često se na trpezi nadje neki njihov specijalitet. Imala sam priliku da boravim u Strazburu kod moje prijateljice koja ima prelepu malu radnju na 20-tak minuta od Strazbura, « Du pain sur la planche « ,te ako vas put nanese tamo, obavezno svratite, sigurna sam da se nećete pokajati. Provela sam tamo  nekoliko prelepih da i zaista me je impresionirao , pre svega svojom arhitekturom a naravno i kuhinjom , tamo sam prvi put jela njihov na daleko poznati flamenquich ( flamenkiš).
Jednog dana ću vam pisati i o njemu.

image

Za Alzaški baeckeoff su vam potrebne :

4 vrste bilo kojeg mesa.

Ja sam stavila po 250gr svinjskog, telećeg, pilećeg i govedjeg,

600gr krompira ,

crvenog luka(2)

,prazi luk(1),

šargarepe srednje veličine (2),

krupne morske soli, bibera, peršuna i naravno alzaškog belog vina « rizling ».

Sve se namirnice pomešaju, naravno pre nego što ih operete i isečete na režnjeve peršun možete iseći malo krupnije, posole pobibere, stave u šerpu, preliju vinom do vrha, ja sam stavila 750ml vina. Pre nego što pokrijete šerpu poklopcem stavite testo u krug šerpe, šerpa se zatvori poklopcem i stavi u rernu na 180` 1 sat u rerni sa ventilatorom, a u običnoj tradicionalnoj rerni na 190`. Prijatno vam želim ,nadam se da ćete uživati u ovom ukusnom jelu.
Javite mi ako nisam bila dovoljno jasna.
image
Što se tiče testa, kojim se zatvara šerpa, ono se priprema samo od vode i brašna. Tako su nekada radili kod nas ljudi koji su pekli rakiju, zatvarali kazane takvim testom.

image

image

image

Publicités

7 réflexions sur “Beackeoffe d’Alsace. Alzaški bekof.

  1. Pravo da vam kažem, ja vas ništa nisam razumela, a inače dobro kuvam i pročitala sam na stotine blogova, gastro, do sada. Lepo bi bilo, prvo, da nam date recept za testo, verovatno znate kako se pravi jer nije svako testo isto 🙂 Pa onda, koja količina mesa, koliko kojeg povrća, kolko vidim samo ste dali količinu vina.
    Mislim, ako hoćete da podelite recept sa nekim, trebalo bi tako. Ovako, sve ovo mi liči na one stare kuvarice koje uvek sakriju nešto, veoma važno da bi jelo bilo uspešno.
    Ne zamerite, samo pitam jer ste probudili moju radoznalost, a sad mi baš i nije da eksperimentišem kad na blogovima ima toliko divnih, potpunih i preciznih recepata.
    Pozdrav i hvala unapred, ako nas udostojite detalja bez kojih nema dobrog recepta.

    J'aime

    1. Hvala na Vašoj reakciji. Količinu mesa nisam stavila, jer to zavisi od vas, koliko ćete i koje meso staviti. Ja sam dala samo orijentacione slikovne, mere, a uvek ostavljam slobodu ljudima da recept prilagodjavaju svojim idejama, potrebama i trenutnim finansijskim situacijama. Ja znate, ni jedan recept ne pratim u potpunosti, uvek dodam neku svoju « notu ». Znači ,ne morate uvek staviti kao što sam ja: 4 vrste mesa, stavićete onoliko koliko imate ( možete da kupite), postavila sam sliku gde se vide količine otprilike. Kada navodim tačne količine , naročito mesa, osećam se neprijatno, jer mi se jednom prilikom sva radosna , javila jedna gospodja i rekla da joj se jelo dopada i da će ga spremiti. Ja sam rekla da mi je drago i da mi javi kako joj se jelo dopalo. I šta mislite šta sam dobila kao odgovor. « Izvini ja to nisam mogla da spremim jer je teletina kod nas veoma skupa, a nas u kući je puno »! Količinu vina kada sam napisala ipak sam se i tu ogradila , rekla sam da sam ja stavila , što znači da su moguća odstupanja. Po nekada treba čitati izmedju redova, a svaka dovitljiva domaćica će se snaći na svoj način. A za ove novopečene, mlade, napraviću korekciju odmah. A što se tiče testa, tu su samo voda i brašno, nikakvo specijalno testo, kao što su kod nas nekada radili , zatvarali kazane i pekli rakiju, pomislila sam da svaka osoba kod nas već to zna.
      Ipak hvala na Vašoj reakciji. Pozdrav, bilo mi je zadovoljstvo.

      J'aime

      1. Hvala Vam lepo.
        Prvo, kod nas retko ko sprema jelo u testu. Jednostavno, nepoznanica je. Ja slučajno znam kako se pravi testo za kazan, ali garantujem da 99 odsto kuvarica to ne zna 🙂
        Ja ne znam šta je Vaš cilj u blogovanju, ali uz pretpostavku da želite da Vam blog bude čitan, otkriću Vam tajnu kao neko čiji su recepti izuzetno čitani, mada nije gastro bloger- štos je u preciznosti i jasnoći. Čak i iskusne domaćice to vole, precizne mere i objašnjen postupak. Čak i za vrlo jednostavna jela.
        E sad, ako Vama posećenost bloga i nije važna, onda se ja izvinjavam.
        Sve najbolje.

        J'aime

      2. Draga Negoslava
        Nema potrebe da mi se izvinjavate, jer meni je drago što ste reagovali i smatram da ste u pravu.A Vaši recepti su puno čitani jer Vas ljudi poznaju i kao novinara i kao pisca odličnih tekstova,(pročitala nekoliko i jako su mi se dopali) u tome je Vaša prednost . A ja sticajem okolnosti nisam u zemlji i ne mogu tako kao vi da pružim prilikul ljudima da me upoznaju. Ko je tamo neka francuska kuvarica koja se svesrdno trudi da pored tolikih obaveza(rad u restoranu sa fiksnim radnim vremenom, pisanje recepata na blogu i na fr i na sr, oglašavanje na sopstvenoj stranici i na drugim aktuelnim stranicama u zemji gde je rodjena i gde živi i radi, rad u kući, po nekad i nekog prevoda sa srpskog na francuski , formacije koju je upisala )piše tamo neki blog . A ja sam tek samo četiri meseca blogerka i nisam baš upućena u sve, jer sam do sada imala samo stranicu. Zato hvala na Vašim dobronamernim kritikama i savetima. I svaki put kada smatrate da nešto nije u redu, opomenite me, shvatiću to kao Vašu želju za mojim uspehom Pozdrav.

        Aimé par 1 personne

      3. Naravno da mi je to jedini motiv. Ja obećavam da ću opet reagovati 🙂 ako bude potrebe, a Vama mali savet: zavirite malo u blogove poznatijih gastro blogerki. Možete od njih mnogo više naučiti neego od mene, videćete. Imate Vi potencijale, samo Vam treba malo iskustva. Verujte, nisam bila ništa bolja kada sam počinjala. AKO ste na FB, javite mi s ei tamo, da Vam dam adrese gde možete postavljati svoje tekstove.

        J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s