Madeleines aux fraises. Madlene sa jagodama

image
Madeleines, est un petite gâteau traditionnel Lorraine, aux œufs, en forme de coquillage allongé ou ronde, originaire de Commercy. Tout le monde le sait, depuis le Proust: les meilleurs madeleines sont celles du souvenir.

image
Recette: 3 œufs, 100gr de sucre semoule, 100 gr de beurre, 100gr de farine de blé , 1càc de levure chimuque, 1càc d’eau de rose. Dans un récipient mettre du œufs et du sucre, et travailler longuement ce melange, jusqu’au ce qu’il blanchisse. Dans une petite casserole faire fondre le beurre, ajouter du farine, la levure , bien incorporer, ajouter le beurre et d’eau de rose. Laisser la pâte reposer au moins une heure au réfrigérateur.

image
Beurrer légèrement des petits moules à madeleines er remplir chacun d’eux de pâte sans que cette pâte dépasse le bord du moule.
Faire cuire à 200`, pendant 10-15 minutes.

image
Šta da vam kažem, toliko su poznate da je o njima pisao i francuski pisac , Marsel Proust( Marcel Prust).

Francuske madeleines (madlenice , kako ih ja zovem, su kolačići koji će vas oduševiti. Lako i brzo se prave a još brže pojedu, verovatno zbog toga što su ovako malecne i preukusne. Ali pre nego što krenemo da ih pravimo, upoznaću vas sa njihovim nastankom. Kao i svaki francuski kolač i one imaju svoju slatku , malu, interesantnu pričicu. Prvi put su umešene u mestu Commercy ( Komers), koje pripada oblasti Lorraine (Loren) u Francuskoj .Sa njom ste već imali prilike da se upoznate, u njoj je nastao onaj čuveni francuski kiš lorraine (loren), o kome sam vam vec pisala. Daleke 1775 , Stanislas , kralj te oblasti kako mi ono kazemo « U sred večere » saznaje da desert neće biti poslužen , jer se njegov poslastičar naljutio i da će gosti ostati bez kolača. Tu je njegov majordom koji ga spašava u zadnjem trenutku i tog dana bivaju umešene prve madlene.

image
U jednom trenutku, dok su se gosti zabavljali, pred njima se pojavila sva zajapurena i brašnjava, mlada sluškinja, sa kolačem u rukama. U stvari, šta se dogodilo? Majordom, ju je pozvao u kuhinju i od nje zatražio da napravi bilo kakav kolač. Kralj je sav oduševljen, sto će ipak biti kolača, pitao kako se zove kolač i u tom trenutku, primetivši malu slatku sluškinju pitao : »Kako se ti zoveš »? Madeleine, (Madlen) , rekla je devojka. Evo , ovaj novi kolač će se zvati po tebi, « Madeleine », rekao je kralj. I tako sada vi imate priliku da uživate u ovom kolaču, uz jednu malu napomenu, a to je, da se madlene obično jedu uz kafu ili čaj, (umakanjem), mada ih možete jesti i bez kafe ili čaja.

image
Recept: 3 jajeta, 100gr kristal šećera, 100 gr brašna, 100gr putera, 1 puna kašičica praška za pecivo, 1 kafena kašičica ružine vodice. Madlene možete praviti i bez da ih punite, ja sam ih ovog puta punila jagodama i trešnjama, a vi ih možete puniti po vašem izboru, što znači voćem koje je povašem guštu- ukusu.

image
Inače osim Francuza , prave ih još i Španci.
image
Umutite penasto, jaja sa šećerom, dodajte brašna u kome ste umešali praška za pecivo, dobro sjedinite testo, zatim dodajte otopljenog putera i ružine vodice. Ostavite smesu u frižideru na sat vremena , i nakon toga možete praviti vaše male slatke madlenice. Dobro namažite modlice puterom i sipajte smesu u njima, ali ne previše, jer će narasti prilikom pečenja. Peku se na 200` , 10-15 minuta.
Prijatno vam bilo. I ne zaboravite: želela bih da čujem vaše utiske.

image

image

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s