La crème Dubarry. Kremasta supa « Dubarri »

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Ce potage qui porte le nom Dubarry, est créé par le cuisinier de la contesse du Barry, favorite de roi Louis 15 et il est dédié à la comtesse du Barry.

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À la base de choux- fleur , ce potage est une douceur incroyable.

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Recette:

 1 choux fleur
1 poireau ( blanc de poireau)
1 petit oignon,
huile d’olive,
bouillon de poule,
2 càs de farine

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Preparation: 

Epluchér, laver et couper  l’oignon en lamelles. Laver et couper le poireau  en deux en longeur et puis en lamelles. Laver et couper du choux fleur .Dans une casserole verser l’huile et faire chaufer a feu doux. Ajouter du l’oignon et du poireau , du sél et les faire suer. Ajouter bouillon de poule et la faire bouillir et puis ajouter du choux fleur, faire cuire à feu doux. Une fois cuit faire muxer la choux fleur 

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Kremasta supa Dubarry je nastala još u 15 veku. To je supa-potaž čija je osnova karfiol i prazi luk. Kreirao ju je lični kuvar kontese de Barry(d Barry) , u njenu čast, a koja je pak , tako kažu, bila miljenica kralja Louis 15 ( Luja 15).

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U trenutku kada sam Krenula da spremam potaž odmah mi je pala na pamet igra »Ajme koliko nas je » koju je pokrenula Nikolina sa bloga « U slast » i ovomesečna domaćica igre Kata , i njen blog « Katin špajz » .

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Tema koju je ona izabrala je po meni jako interesantna i zanimljiva jer daje bezbroj mogućnosti u pripremanju raznih jela , a brokoli i karfiol su moja omiljena povrća.

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A za ovaj tako ukusni potaž će vam biti potrebne sledeće namirnuce: 

1 veća glavica karfiola, 

1 manji prazi luk ( beli deo),
1manja glavice crnog luka
malo devičanskog maslinovog ulja,
himalajske soli ( može i obična krupna morska so ),
2 supene kašike brašna, kokošijeg bujona (tečnost u kome je kuvana kokoška sa dodatkom crnog luka, prazi luka, lovorovog lista, peršuna, paštrnaka, śargarepe, bibera u zrnu)
5 kašika kisele pavlake.
Zagrejati maslinovo ulje u malo dubljoj šerpi, dodati crveni i prazi luk, dinstati dok ne dobiju staklasti izgled, dodati brašna i pržiti dok ne porumeni, sipati u šerpu bujona, pustiti da provri, ubaciti karfiol koga ste prethodno razdvojili u cvetove i kuvati dok ne omekša. Pazite da se ne prekuva previše.

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Kada karfiol bude kuvan samleti ga u blenderu ili štapnim mikserom i na kraju dodati kisele pavlake, soli i bibera po ukusu. Prelijte je odozgo devičanskim maslinovim uljem, stavite nekoliko režnjeva sušenih vrganja, svežih listića bosiljka i poslyžite prepečenim hlebom.

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