Salade Quinoa .Salata od biljke kinua.

fb_img_14547743377292016-02-26-15-32-101.pngfb_img_1454774325047

Biljka quinoa (kinua) postoji već dobrih 7000 godina, Koristili su je u ishrani stanovnici južne Amerike, (Inke). Sve do 15 veka, gotovo da je bila izbačena iz upotrebe, a nakon otkrića Amerike počinje iznova da se koristi i to pre svega u evropskim zemljama. Tako da se može slobodno reći da je od 1970 god počela da se koristi u celom svetu. Dosta ja zdrava jer ne sadrži glutena ni masti, a sadrži 8 amino kiselina koje su potrebne našem telu a takodje je bogata belančevinam, što znači da je dobra zamena za meso. Može da se koristi kao salata, glavno jelo, prilog i kao brašno od koga možete mesiti ili hleb ili kolače.
Za salatu vam je potrebno: 300gr zrna kinua, 1 sveži crveni paradajz, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1glavica crnog luka, 100 gr cranberries ( kranberi-ja ), sušenog paradajza ( 3 manja), himalajske soli, jabukovog sirća i bibera po vašem ukusu. 700 ml vode stavite u šerpu da provri, kada provri dodajte soli i zrnca biljke , smanjite temperaturu na vašem šporetu ( kuva se na tihoj vatri).Vodite računa da se ne prekuva jer se brzo skuva ( bar ova koja postoji u Francuskoj). Znaćete da je kuvana , kada primetite da su se zrnca otvorila i iz njih vire male , sitne klice( to je za mene uvek naj interesantniji deo u pripremi ove salate) Kada bude kuvana procedite je, sačekajte da se sva voda ocedi, stavite kinua u posudu, u kojoj ćete pripremati salatu . Sada možete krenuti sa pripremom ostalih sastojaka. Luk oljuštite, operite, isecite na tranševe, papriku operite, isecite na kockice, dodajte kranberi-ja , sušenog paradajza, soli ako je još potrebno , sirća i bibera po vasem ukusu i vaša salatica je spremna za degustaciju. Prijatno, i ne zaboravite: vaši komentari su mi dobro došli.
Fotografije biljke su preuzete sa interneta, kao i tekst. Recept salate je moj.

image

Recette: 700gr d’eau, 300 de quinoa, 1 poivron rouge, 1poivron vert, 1 oignon, 1 tomate fraîche, 2-3 tomate séchée, 100 gr de cranberries, sel de himalaya, poivre, vinaigre de cidre.

image

image

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s