Gâteau d’anniversaire. Rođendanska torta.

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Ce gâteau d’anniversaire j’ai fait pour le premier anniversaire du petit Dimitri, le fils de ma nièce.

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Gâteau au chocolat, fourré avec la crème fleurette au chocolat.

500ml de crème fleurette 30 pour cent, 150 gr de chocolat 70 pour cent de cacao, 2 càs de cacao.

Pour la genoise il vous faut:
4 oeufs, 100 gr de sucre, 200 gr de chocolat noir , 100 gr de beurre, 60 gr de farine, 1 càc de levure chimique.

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Dans un saladier mettre les oeufs et du sucre, fouetter jusqu’à ce que le mélange blanchisse. Pendant ce temps faire fondre du beurre et du chocolat dans un bain -marie, fouetter énergiquement jusqu’à ce qu le mélange soit lisse. Ajouter de la farine, de la levure chimique, mélanger, ajouter du beurre-chocolat , bien melanger jusqu’à l’obtention d’une pâte homogène. Verser la préparation dans une plaque beurrée, faire cuire à 180 ` 20-25 minutes. Laisser le gâteau refroidir et fourrez le avec la crème fleurette.

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Pour la crème fleurette au chocolat. Faire fondre du chocolat dans un bain -marie. Avant de monter la crème fleurette gardez la dans le frigo et le cul de poule aussi, pour bien réussir votre crême fleurette. Mettre la crème fleurette dans un cul de poule bien froid, ajouter du cacao, commencer à monter la crème à l’aide d’un batteur, en ajoutant progressivement du chocolat.

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Ovu rođendansku tortu sam pravila , za prvi rođendan malog Dimitrija, sina moje bratanice. Torta od čokolade je francuski klasik na daleko poznat, koji se veoma često pravi i uglavnom je svi vole.
Za ovu tortu ne treba puno sastojaka i dosta brzo se pravi. Može da se jede samo kao kolač ili u većini slučajeva se servira sa sladoledom od vanile ili sa engleskim kremom.
Za koricu je potrebno: 4 jajeta, 100gr šećera, 200 gr čokolade 70 posto kakao, 100 gr putera , 60 gr brašna i 1 kašičica praška za pecivo.
Za fil: 500ml tečne pavlake, 150 gr čokolade, 2 kašike kakaa.

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U sud u kome ćete mutiti kolač stavite jaja i šećer i umutite ih penasto , kao za patišpanj. Za to vreme stavite puter i čokoladu da se otapaju na pari. Kada su jaja umućena dodajte brašna u kome ste umešali prašak za pecivo, masu dobro sjedinite , dodajte puter i čokoladu dobro umešajte sa masom, sipajte u plek podmazan puterom i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta. Korica ne treba da bude previše pečena, jer postaje krta i lomljiva. Kada bude pečena ohladite je i presecite na pola, da bi je nafilovali.

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Pavlaku pre nego što počnete da mutite ostavite neko vreme u frižideru a takođe i sud u kome ćete je mutiti da bi pavlaka bila čvrsto umućena. Najbolje je da je mutite u sudu od rostfraja.Stavite pavlaku u sud dodajte kakaa i na pola mućenja počnite postepeno da dodajete čokoladu koju ste takođe otopili na pari. Kada bude umućena možete nafilovati vašu tortu.

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