Gâteau salé aux épinards -Serbe -bosniaque. Vranjanski propeć ili uvijača ili bosanska maslenica sa spanaćem.

image

image

image
Pour la pâte filo faite maison il vous faut:
500 gr de farine de blé,
300 ml d’eau tiède,
5 càs d’huile d’olive,
1/2 càc de sel fin
1/3 càc de levure chimique.

Pour la farce:
4 œufs
150 gr de crème fraîche,
300 gr d’epinards frais, hachés ou congelés
150 gr de fromage féta
1/2 càc de sel.

image
Prepararion:
Étape 1:
dans un saladier mettre la farine, ajouter la levure chimique , bien melanger avec la farine, faire un puit , ajouter le sel , l’huile d’olive, verser l’eau , et puis petrir la pâte à la main en formant une boule. Emballer la pâte avec le film alimentaire , la mettre dans au frigo une demi-heure.

image
Étape 2:
Dans un saladier mettre les oeufs, les battre complètement, ajouter la crème fraîche , epinards , fromage coupé en dès ,bien melanger à l’aide d’une fourchette, ajouter le sel, et mettre de côté.
Étape 3:
Sortir la pate du frigo, à l’aide d’un rouleau pâtissier étaler la sur un plan de travail fariné, faire un cercle , affiner la pate le plus possible comme sur la photo, après essayer de tirer la pâte à la main, si ça ne marche pas, ce n’est pas très grave . Disposer la farce dessus, rouler la pâte et mettre dans une plaque huilé. Faire cuire dans un four préchauffé à 250 degres 25 -30 minutes.

image
I tako, dan po dan, noć po noć, prođe već toliko godina, odosmo trbuhom za kruhom , tamo negde daleko, gde svoga nema i gde brata nije. I svakog vikenda, posle naporne radne nedelje, odvajamo trenutke.. za nešto što je samo naše, da bar na krilima mašte otputujemo na trenutak među svoje i osetimo toplinu rodnog doma, i setne uzdahe ostavljenih roditelja, uz reči obećanja da ćemo sigurno doći i sledećeg leta, samo jednom i još samo jednom uz molbu svevišnjem da ih poživi još samo do sledećeg leta…. sa strepnjom da ih možda vidimo zadnji put , i svesni toga da možda previše tražimo… Oni su nas ispraćali svojim nedorecivim pogledima , tužna srca, govoreći nemo u sebi te iste, reči: » Brzo će doći leto »! I došlo je to sledeće, dugo očekivano, ali nas nisu dočekali!

Ostajte ovde ! Sunce tuđega neba , neće vas grejati ko što vaše greje! Gorki su tamo zalogaji hleba, GDE SVOGA NEMA I GDE BRATA NIJE. Tako je pisao Aleksa Šantić još daleke 1896, a ja se u potpunosti slažem sa njim.

image
I kao što rekoh svaki vikend je rezervisan za nešto naše, nešto što uspeva da nas na trenutak odvede ne hiljade kilometara daleko i podseti na naša porodična okupljanja za stolom i naše zajedničke ručkove.Ovog puta je to bio vranjanski propeć – uvijača sa spanaćem – bosanska maslenica ili , ili, toliko različitih imena , toliko naroda , a opet sve isto, ista jela isti ljudi, koji su se iz ne znam kog razloga podelili i razišli.

image
I da vam ja više ne dosađujem mojom nostalgijom , evo recepta :
500 gr žitnog brašna
300 ml vode, mlake
5 kašika devičanskog maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice praška za pecivo.

Za fil:
4 -5 jajeta
150 gr slane pavlake
300 gr svežeg spanaća ( može i zamrznuti)
1/2 kafene kašičice soli

image
U posudi u kojoj mesite, stavite brašna, dodajte praška za pecivo pa ih dobro sjedinite, dodajte soli, ulja, pa mlakom vodom zamesite testo. Oblikujte ga u loptu, uvijte providnom filijom i ostavite da pola sata odstoji u frižideru. Nakon toga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini razvijte koru formirajući krug , a nakon toga koru razvlačite rukama ( vrhovima prstiju). Ako vam u prvi mah ne ide razvlačenje rukama, nije ništa strašno. Svaki sledeći put ćete biti uspešniji u tome, zato vam savetujem da je što češće pravite , pa ćete na kraju uspeti. Uglavnom savetuju da koru razvijate na čistom čaršavu, kajo bi je što tanje razvili, ali meni bolje ide za rukom na ovaj način. Koru nafilujte filom, urolajte stavite u plek podmazan uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni, oko 25-30 minuta, zavisi od vaše rerne, testirajte je.
Prijatno vam bilo , i javite li vaše utiske. U meni budi nostalgiju, a u vama?

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s