Munchmallow gâteau. Mančmelou kolač.

image

image

Recette: 8 œufs
120 gr de sucre,
200 gr de farine,
100 ml d’huile de tournesol
3 càs de cacao,
1càc de levure chimique.

Sirop d’imbibage:
3 càs de sucre semoule,
4 càs de cacao,
6 càs d’eau,
2 càs d’huile de tournesole.

Glaçage au chocolat:
150 gr de chocolat
50 gr de beurre
50 gr la crème fleurette.

Étape 1:
Mettre l’eau dans une casserole, le sucre, l’huile, porter à ébullition, ajouter le cacao, porter à ébullition. Retirer de feu, et mettre à coté.

image
Etape 2 : dans un saladier mettre la farine, la levure chimique et le cacao, bien melanger et mettre à côté , dans un premier temps.
Étape 3:
Dans un cul -de poule mettre l’es oeufs et le sucre, les faire blanchir, ajouter le melange , (étape 1), bien mélanger à l’aide d’un fouet, sans avoir des grumeaux à la fin incorporer l’huile de tournesol, et melanger à nouveau. Beurrer, fariner la plaque et mettre la preparation de danse. Faire cuire dans un four préchauffé à 230 degrés la chaleur tournante, 20 minutes .

image

image

image

Étape 4: pendant ce temps monter les blanc d’oeufs en rajoutant une pincée de sel fin, lorsqu’ils devient mousseuse, commencer ajouter le sucre une cuillère par une et continuer les montes, jusqu’à avoir un bec d’oiseau. Sortir la génoise de four, verser le sirop, dresser la morange dessus , retourner la plaque dans four et faire cuire encore 10 minutes à 100 degrés. Laisser le gâteau à refroidir et napper le avec le chocolat.
Pour le glaçage :
faire fondre dans une petite casserole en inox le beurre et le chocolat à feu deux, retirer la casserol de feu, ajouter la crème fleurette bien mélanger à l’aide d’un fouet . Laisser tiedir le glasage et verser le sur la morang cuite.

image
Mančmelou kocke, su naš porodični favorit .Kolač kome se svi obradujemo kada ga pravim. Nema onog znate: »Joj, opet praviš te kolače ». Nego zadnji put kada sam ih pravila nisam od žurbe stigla ni da sačekam da se korica ohladi, niti glasaž od čokolade, nego sam sve onako vrelo jedno na drugo, stavljala. Toliko sam se izvinjavala mojoj prijateljici, koja je slučajno naišla sa mužem, govoreći da ne verujem da će utisak biti pravi, jer kolač je sav vruć, počevši od korice pa do vrha. I onda ona kaže »: Ja obožavam vruće , tek izašle kolače iz rerne, ne brini, ovaj ti je zaista super. »

image
Ovo je recept koji već imam godinama, i onako sa već požutelih stranica moje sveske, i po nekim izbledelim slovom i brojevima, stoji tu, i odoleva vremenu. Baš sam je prošle večeri prelistavala, moju svesku sa receptima,govoreći sebi u mislima , krajnje je vreme , trebalo bi prepisati sve ove recepte, inače za koju godinu neće se videti ništa. I svaki put , ama baš svaki, izmenim recept , ali on je i dalje, onaj stari, uvek isti, sa njegovim prepoznatljivim ukusom i mirisom pečenog brašna i nauljanog pleka. Ti ga zagrizeš, čokolada krcne , korica kao sunđer, počinje polako da se topi , a ona pena od belanaca , se rasprši u ustima.

image
A evo i novog recepta:
8 jajeta
120 gr sećera
200 gr brašna
100 ml suncokretovog ulja
3 pune supene kašike kakaa
1 kafena kašičica praška za pecivo.

Sirup za prelivanje korice:
6 supenih kašika vode
4 supene kašike kakaa
3 supene kašike šećera
2 supene kašike suncokretovog ulja.

Glasaž od čokolade:
150 gr crne čokolade
50 gr putera
50 ml tečne pavlake

image
Etapa 1:
brašno , kakao, prašak za pecivo , dobro sjedinite u činiji i ostavite sa strane

Etapa 2:
skuvajte sirup za preliv vaše korice. Sve sastojke osim kakaa stavite u malu šerpu da provre, i na kraju dodajte kakaa. Ostavite sa strane.

Etapa 3:
odvojiti belanca od žumanaca. U vangli u kojoj ćete mutiti kolač, stavite žumanca i šećera i mutite mikserom, brzinom 5. Kada žumanca umutite, dodajte, mešavinu (etapa1), dobro sjedinite da nema grudvica , ne mikserom nego žicom za mućenje, da jaja ne bi spala, dodajte ulja, i smesu stavite u nauljan i brašnom posut plek. Stavite koricu u već zagrejanu rernu i pecite na 230 oko 20-tak minuta, zavisi od rerne i od programa koji ste odabrali. Program odredite sami, vi najbolje poznajete vašu rernu.

Etapa 3:
Pripremite vašu morangu ili šne od belanaca.
Belanca u početku mutite mutite bez dodavanja šećera, (br5), sa jednim prstohvatom soli. Kada postanu penasta, počnite da dodajete jednu po jednu kašiku šećera i kada je ovako umutite, izvadite kolač iz rerne , prelijte koricu sirupom, ravnomerno rasporedite šne – morang po korici, vratite kolač ponovo u rernu i sušite morang , na 100 stepeni 10 minuta.

image

image
Etapa4:
Za to vreme pripremite čokoladu za glasaž.
Stavite putera i čokolade u maloj šerpi da se otope, na kraju sklonite sa vatre i dodajte tečne pavlake i dobro sjedinite.
Sačekajte da se kolač malo ohladi i prelijte preko morang.
Etapa 5:
Servirajte bez čekanja, jer mu nećete moći odoleti, nestao je za tren oka. Moja Jelena je tog dana mnogo više boravila u kuhinji , nego obično, govoreći »: Super su ti ove kockice ! » Prijatno vam bilo.

image

image

image

image

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s