Bouillabaisse saumon-calamars-moules. Bujabes sa lososom, dagnjama i kalamarom.

image

image
Avant de commencer ,laver les moules dans l’eau froid en rajoutant un peut du vinaigre ou du jus de citron
Les moules deja ouvert il faut pas utiliser, ne sont pas comestibles.

image

Recette pour 4 personnes:
3 morceaux de saumon avec la peau ( désosser )
1 la tête de saumon
1 gros oignon paille
1poignée de poireau
1grosse  carottes
1 poignée  la fève nouvelle
1 moyenne pommes de terres
un peut de petite pois,1/2 poignée
100 gr de calamars
8 moules
l’aneth
romarin
3 feuilles de laurier
gros sel
poivre en grains
épice de poisson
4 càs huile d’olive
Avant de commencer, laver les moules dans l’eau froide en rajoutant un peut de vinaigre ou , jus de citron .Une moule deja ouverte avant cuisson n’est pas comestible.

Pour épaissir la sauce:
2càs huile d’olive
1càs de farine de blé
1/2 càc la farine de pois chiches
1càc de paprika

image

Étape 1:  préparer vos légumes: éplucher , laver les. Émincer l’oignon . Eplucher, laver et couper la carotte en fine tranches en diagonale  ( carotte siffler ). Laver poireau et couper le en longueur en deux puis en fines lamelles. 
Étape 2:
Dans une casseroles faire chaufer l’huile d’olive, feu moyen, ajouter l’oignon, le carotte faire  les revenir, en remuent de temps de temps à  l’aide d’une cuillère en bois , ajouter le sel. Ajouter le poireaux, faire le  revenir, ajouter des legumes,  morceaux du saumon, verser d’eau jusqu’à l’hauteur de casserole, ajouter le sel, le poivre, laurier, romarin, un peut d’epice de poisson et  faire cuire 20 minutes à feu deux. A la fine de cuissone sortir délicatement la tête du saumon, récupérer la chaire et remettre dans la casserole, ajouter encore si il faut le sel et  l’epice du poisson.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Étape 3: faire épaissir la sauce:
Dans une poêle faire chaufer l’huile d’olive, à feu moyen, ajouter 1 càs de farine de blé, la faire dorer, en remuent à l’aidz d’une cuillère en bois, saler la, ajouter 1 càc du paprika, faire cuire 2-3 secondes( attention ça crame vite paprika), et verser dans la sauce, faire bouillir la bouillabaisse,  et après la ébullition areter le gaz.

image

image

Losos čorba iliti (bouillabaisse ), bujabes od lososa, je veoma često na našoj trpezi. Možda zbog toga što ja kao neka primorka , kako kaže muški deo naše porodice, kada priča o svom drugu – Urbinu : « On uglavnom uzima ribu za ručak, jer je rođen i odrastao na obali mora », obožavam sve vrste riba, školjke, dagnje, kalamare, gambore jakubove kapice i sve ostale morske  i (rečne naravno) plodove. Ne samo zbog njihovog ukusa već i zbog načina pripreme. Naravno da to nema nikakve veze sa mestom rođenja, ali hajde da mu poverujemo, jer na sve moguće načine pokušava da izbegne , moju bujabes. On je ipak , kako on kaže za ono naše: » Deset upola s’lukom ».

image

Za losos čorbu , za 4 persone vam je potrebno:
3 parčeta lososa sa kožom, bez kostiju
1 glava lososa
1 veći crni luk
1 veća šargarepa
1krompir
1 šaka mladog boba
1/2šaka graška
nekoliko dagnji, ja sam stavila 8
100 gr kalamara
krupne morske soli
bibera u zrnu
3 lovorova lista
mirođije
malo ruzmarina
začin za ribu
4 kašike devičanskog maslinovog ulja
Napomena: dagnje operite u hladnoj vodi u kojoj ste dodali sirća ili soka od limuna. Dagnje koje su već otvorene pre kuvanja, bacite, kao takve nisu jestive.

Za zapršku :
2 kašike maslinovog devičanskog ulja
1 kašika žitnog brašna
1/2 kašičice brašna od leblebija
1kašičica aleve paprike

image

Etapa 1: pripremite povrće. Oljuštite ,operite ga i isecite. Crni luk na  kockice, šargarepu na fine tranševe po dijagonali, prazi luk na pola po dužini , pa na kolutove.

image

Etapa 2:
U dubljoj šerpi stavite maslinovog ulja da se zagreje, dodajte crnog luka i šargarepe, dinstajte da omekšaju i porumene, dodajte prazi luka, upržite ga da omekša, dodajte povrća, lososa, nalijte vodom, posolite dodajte bibera, poklopite šerpu poklopcem i skuvajte ,na tihoj vatri bujabes. Kada bude kuvana, izvadite pažljivo glavu lososa, odvojite od kostiju i odvojeno meso lososa vratite  u šerpu. Dok je još vruća , napravite zapršku.

image

U tiganju, na malo maslinovog ulja, zagrejanog na tihoj vatri upržite žitnog i brašna od leblebija da porumene, posolite malo, dodajte aleve paprike, upržite i nju nekoliko sekundi da promeni boju i sipajte u bujabes, stavite da još jednom provri, dodajte dagnji koje ste prethodno oprali i kalamara isečenog na krugove . Kalamar se veoma brzo termički obradi , ne treba ga puno kuvati, jer postaje žilav, zato ga treba dodati pri kraju. Ako treba dodajte još soli i bibera i kao takva vaša bujabes , je spremna za degustaciju. Prijatno vam želim.

image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s