Gâteau de paques – Žerbo. Uskršnja Žerbo torta.

image

image

image

J’ai eu cette recette de la belle mère, de ma copine.

image

image

image

 

En tout il vous faut 15 oeufs.

Recette:
15 blancs d’oeufs
15 cas de sucre semoule
6 càs de farine de blé ( 2 càs par dacquoise)
120 gr de noix broyees
120 gr de poudre d’amandes
120 gr de noisettes broyées
1/2 càc de levure chimique

Pour la crème :
15 jaunes d’oeufs
250 gr de beurre
6 càs de sucre semoule
1 tasse de café nesspreso

Pour le caramel:
180 gr de sucre semoule
50 gr de beurre
1 petite tasse à cafe de la crème fleurette

Pour la ganache au chocolat:
185 gr de chocolat
60 gr de beurre
2 càs de huile de pépins de raisins
4 càs de la creme fleurette.
Voila comment j’ai procédé :

Etape 1:
Clarifier jaunes d’oeufs. Mettre 5 blanc d ‘oeufs dans un cuve de votre robot et monter les blancs en neige , en rajoutant le sucre une cuillerees par une. Lorsque préparation devient mousses, ajouter la farine , la levure chimque et 120 gr des noix broyées. Bien mélanger et disposer le melange dans une plaque, huile et fariné. Mettre dans un four préchauffé, faire cuire à 230 degrés, 20 minutes. Faire encore deux dacquoise à la même façon en rajoutant dans deuxième des noix broyees, et dans la troisième la poudre d’amandes.

image

image

image

 

image

image

image

Pour faire le caramel:
Dans une casserole en inox mettre le sucre a carameliser en rajoutant le beurre à feu deux. Faire un caramel sombré. Retirer la casserole de gaz ajouter la creme fleurette, et metre la casserole à nouveau sur gaz en remuant de tems de temps. Faire le bouillir, retirer de gaz et verser un tiers sur la dacquoise. Le reste du caramel, garde pour les deux autres dacquoises.

image

image

image

Pour travailler le beurre:
Mettre le beurre dans un saladier , ajouter le sucre, battre les, faire un beurre pomade. Mettre de côté. Avent de commencer faire la crème au beurre, mettre le beurre dans la cuve de vôtre robot, ajouter le sucre et faire beurre pommade.
Pour faire la crème :
Dans un saladier mettre jaunes d’oeufs, ajouter le sucre faire les blanchir, ajouter le cafe progressivement, en mélangeant toujours à l’aide d’un batteur, quand les jaunes devient mousseux, ajouter le beurre, rassombler les ,et mettre de côté

Pour faire la ganache au chocolat:
Dans une casserole en inox mettre le beurre , le chocolat et l’huile de pepins de raisins. Faire les fondre, en remuent de temps de temps à l’aide d’ un fouet, à la fine ajouter la crème fleurette. Verser sur le caramel. Maintenant vous allez procéder le montage de vôtre gâteau. : la dacquoise-caramel-ganache, la creme au beurre.

image

image

image

 

image

image

image

Recept za Žerbo tortu imam već dugo, dobila sam ga od tetka Dragane, koja je majstor  nad majstorima za torte i kolače. Njena specijalnost su minijaturni kolačići, a meni najdraži od svih njenih minijaturnih kolačića su : rolovane baklavice. I svaki put kada reši da dođe kod njenih najmilijih ona donese brdo kolača, i meni moja prijateljica Biljana, obavezno upakuje tanjir, najboljih kolačića na svetu.
Inače Žerbo torta je nastala po receptu Emila Žerba, mađarskog poslastičara i evo je , traje do današnjih dana.

image

Samo da napomenem da sam ja malo izmenila recept u tom smislu što sam u svakoj korici stavila različite sastojke i uradila još neke manje izmene, koje ni u kom slučaju nisu znatno izmenile recept.U prvoj sam stavila mlevene orahe, u drugoj mlevene bademe , a u trećoj mevene lešnike. Inače , ona je pravi sa dodatkom mlevenih oraha, bez badema i lešnika.

Recept tetka Draganine Žerbo torte , glasi ovako:

15jajeta
15kašika kristal šećera
120 gr mlevenih oraha
120 gr mlevenih badema
120 gr mlevenih lešnika

Za kremu:
15 žumanaca
6 kašika kristal šećera
250 gr putera
6 kašika kristal šećera ( ja obavezno stavim kristal šećer, jer volim kada šećer krcka pod zubima)
1 šolja nespreso kafe

Za karamel:
160 gr kristal šećera
50 gr putera
1 šoljica za kafu, tečne pavlake

Za ganaše od čokolade:
185 gr crne čokolade
60 gr putera
2 supene kašike ulja, od semenki grožđa
4 kašike tečne pavlake

image

Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u posudi vašeg robota (miksera), dodajte prstohvat soli i umutite ih penasto. Tada počnite da dodajete kašiku po kašiku šećera , mutite i dalje dok belanca ne budu čvrsto umućena, da mogu da stoje u posudi i kada je okrenete na dole. Na kraju dodajte brašna , orahe , dobro sjedinite, sipajte u pobrašnjeni plek, dobro poravnajte i stavite u već zagrejanoj rerni na 230 stepeni, 20 -tak minuta, da se korica ispeče.Tako umutite i preostale dve korice.

image

Karamel pripremite na sledeći način:

U šerpici od inoksa stavite śećera, šerpicu stavite na šporetu, na tihij vatri , pustite da se lagano otapa, kada šećer dobije braon boju, postane tečan, dodajte putera, kada se on otopi, sklonite šerpicu sa vatre ,dodajte pavlake, pa je vratite na vatri da jednom provri. Pustite da se malo prohladi, pa mlaki karamel preliti preko korica.

Ganaš od čokolade pripremite na sledeći način:

U šerpici od inoksa stavite puter, čokoladu i ulje , na tihoj vatri, da se polako otapaju. Kada se otope, dodajte pavlake dobro sjedinite žicom, pa prelijte preko karamela.

image

Fil pripremite na sledeći način:
Pre nego što počnete mucenje žumanaca, umutite penasto puter sa 6 kašika kristal šećera.

Žumanca stavite u posudi od vašeg robota( miksera), dodajte šećera, umutite ih penasto, pa polako počnite da sipate vreli nespresso, dobro sjedinite sa žumancima, pa dodajte putera koga ste prethodno penasto umutili, sa malo šećera. Sada možete početi sa filovanjem torte.
Ja sam ovog puta fil podelila na dva dela, u jednu polovinu sam dodala orahe, a u drugu, mlevene bademe, a vi radite po vašoj želji.

image

image

image

image
image

image

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s