Domaći majonez sa lešnik uljem. Mayonnaise faite maison à l’huile de noisettes.

image

Mi u porodici veoma retko koristimo majonez, tako da ga ne pripremam često, jedino za naše velike praznike i za krsnu slavu, kada pripremam jela u čijem sastavu je i majonez. I naravno za neizbežni guacamol ( guakamol salatu od avokada) koju moje ćerke obožavaju.

image

Ovaj recept , po kome ja pravim moj , domaći majonez, sam sasvim slučajno osmislila. U nedostatku namirnica za njegovu pripremu iskombinovala sam ono što sam u tom trenutku imala i dobila majonez koji maltene može nožem da se seče. Pošto sam u teglici imala pomešan senf i zrnevlje senfa, iskoristila sam to kao senf osnovu za majonez. A što se ulja tiče, u opticaju su bila sva tri: lešnik ulje, suncokretovo i od semenki grožđa.

image

Recept: 5 kafenih kašičica mešavine Dijon ( dižon senfa) i Meaux senfa ( zrnevlje senfa)
5 žumanaca
160 gr lešnik ulja
160 suncokretovog ulja
160 ulja od semenki grožđa
2 bio limeta limuna
soli i bibera.
Priprema :
pomešajte ulja

Odvojite žumanca od belanaca i stavite u posudi u kojoj ćete mutiti, dodajte senfa i soli. U početku oko 2-3 minuta mutite žumanca i senf bez dodavanja ulja, brzina miksera (4), pa onda krenite sa dodavanjem ,i to tako što ćete sipati jednu manju količinu, pa prestati sa dodavanjem ali za to vreme i dalje mutiti mikserom i tako do kraja , dok ne utrošite svo ulje. Brzinu miksera zatim povećajte na 5. Na kraju ćete dodati soka od limuna, dodati još soli ako treba, ili pak još soka od limuna, ako volite više kiselo, dobro sjediniti žicom i vaš majonez će biti spreman za upotrebu.

image

Dans ma famille, on utilise vraiment très rarement de la mayonnaise. Sauf quand je prepare les repas avec de la mayonnaise comme ingrédient principal. J’ai inventé par hasard cette recette.
Il vous faut :
Mélanger de la moutarde de Dijon et de la moutarde de Meaux
En prendre 5 càc
5 jaunes d’œufs
160 ml d’huile de noisettes
160 ml d’huile de tournesol
160 ml d’huile de pépins de raisin
2 citron vert bio
sel , poivre
Preparation:
Mélanger les huiles

Dans un saladier mettre les jaunes d’oeufs et le mélange de moutardes, saler, poivrer. Au depart ne pas mettre l’huile. Battre le mélange à l’aide d’ un batteur à la vitesse 4 pendant 2-3 minutes. Commencer à ajouter l’huile . Ajouter un filet puis arrêter. Continuer à battre sans arrêt jusqu’à l’épuisement de l’huile. Augmenter la vitesse de votre batteur à 5. Ajouter le jus de citron et s’il faut du sel.

image

image

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s