Asperges – sauce « allemande ». Špargle sa » nemačkim » sosom.

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J’ai eu la recette de cette sauce d’une allemande dont la famille cultive des asperges.

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1kg d’asperges
2 càc  de sel himalayen

Pour la sauce:
1,6 l de jus de cuisson
80 gr de beurre ou d’huile de pépins de raisins
30 gr de farine de blé
2 jaunes d’oeufs
200 gr crème  fraiche
1 feuille  de gélatine 3 gr

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Éplucher les asperges a l’économe , couper les bouts et laver. Dans une casserole assez profonde mettre de l’eau froide et la faire bouillir. Mettre les asperges dans l’eau ,saler et faire cuire.  A l’aide d’un couteau vérifier la cuisson. Piquer l’asperge au milieu , si votre couteau rentre facilement dans , vos asperges, donc elles  sont cuites. Sortir les asperges et  les mettre directement dans l’eau froide et laisser  l’eau couler dessus. Garder le jus de cuisson.
Lorsqu’elles sont froides les disposer sur une grille pour les égoutter.

Préparer  la sauce:

Dans une casserole à  feu doux    faire fondre  le beurre, ajouter la farine,  saler,  cuire la farine, ajouter le jus de cuisson,  épaissir la sauce . Dans un saladier melanger  les jaunes d’oeufs et  la crème  fraiche,  et ajouter  dans la sauce progressivement en mélangeant, arreter  le gaz et ajouter la feuille  de gelatine et bien mélanger.  Il faut faire vite pour éviter d’avoir des grumeaux de jaunes d’oeufs dans la sauce. Si ça vous arrive , monter la sauce à l’aide du mixeur. Dresser les asperges dans une assiette et verser la sauce dessus.

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Špargle, bilo zelene bilo bele su veoma zastupljene u ishrani kod Francuza. Spremaju se na bezbroj načina, a ja sam ih ovog puta spremila po receptu jedne nemačke domaćice čija se porodica bavim uzgajanjem istih.

Za špargle u sosu vam je potrebno:
1kg špargli
2 kašičice krupne himalajske soli

Za sos vam je potrebno:
1, 6 l vode u kojoj se kuvaju špargle.
80 gr putera ili ulja od semenki suncokreta
30 gr žitnog brašna
2 žumanca
200 gr čvrste  kisele pavlake
1 list želatina 3 gr

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Špargle dobro oljuštiti uz pomoć noža koji se zove ekonom, krajeve odsecite ne više od 3-4 cm,   videćete i sami da su špargle na donjoj strani drugačije, dobro ih operite hladnom vodom. U dubljoj šerpi nalijte vode do  vrha, uključite  šporet da voda provri, kada provri dodajte soli i ubacite špargle u vodi. Voda u kojoj se kuvaju treba da bude malo više slana jer su one gorke. Znaćete da su kuvane kada vrhom noža zabodete po sredini špargle i nož lako upada. Pripremite činiju sa hladnom vodom i kuvane špargle stavite u vodu da bi se zaustavio proces kuvanja, pa stavite u sudoperu i pustite da voda teče po njima kako bi se ohladile. Kada budu hladne poređajte ih na rešetki i ostavite da se sacede. Za to vreme pripremite sos.
Stavite u šerpi da se zagreje ulje na tihoj vatri, dodajte brašna soli i upržite ga , dodajte vode u kojoj su se kuvale špargle pustite da sos provri na tihoj vatri, kuvajte ga malo da počne da se zgušnjava. U jednoj činiji umutite žumanca sa pavlakom, smanjite temperaturu ringle na najmanje, pa dodajite postepeno u sos, neprestano mešajući. Sve to treba brzo raditi da se ne bi žumanca previše skuvala, tako da sitna mala zrnca žute boje plivaju po sosu. Ako se ipak to desi umutite sos štapnim mikserom. Sklonite sa vatre , servirajte špargle na tanjiru , prelijte ih sosom i ukrasite.

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