Ferrero gâteau. Ferero torta.

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J’ai fait ce gâteau pour le 84ème anniversaire de mon père. Malheureusement mon père est  très loin, en Serbie, et il n’a pas eu la chance de manger sa part, et puis on ne se voit qu’une seule fois par an.  Mais, même s’il est très loin,  chaque année je lui prépare son gâteau d’anniversaire.
Cette année j’ai inventé un nouveau gâteau spécial pour lui : le gâteau Ferrero.

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Recette :
400 gr de gaufres noisettes -chocolat
12 oeufs
16 càs de sucre semoule
6 càs de noix de coco
2 càs de farine
6càs de noix broyées
2 càs de farine
250 gr de beurre
8 càs de sucre semoule
1/2 tasse de café corsé.
100gr poudre d’amandes
100 gr noix de coco

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Pour la première dacquoise:
6 blancs d’oeufs
8 càs de sucre semoule
6 càs de noix de coco
2 càs de farine
20 ml de lait
1/2 càc de levure chimique

Pour la deuxième dacquoise:
6 blancs d’oeufs
8 càs de sucre semoule
6 càs de noix broyées
2 càs de farine
20 ml de lait
1/2 càc de levure chimique

Pour la crème au beurre :
260 gr de beurre +8 càs de sucre semoule
1 blanc d’oeuf
12 jaunes d’oeufs+ 8 càs de sucre semoule
1/2 tasse de café nespresso
100gr de poudre d’amandes
100 gr de noix de coco
Glasage au chocolat:
120 gr de chocolat 70 pour cent de cacao
2 càs de cacao
2 càc de sucre semoule.
200 ml de crème  fleurette
Preparation:
Emietter les gaufres ,ajouter un peu de lait ( un filet ), bien incorporer,  les étaler en  cercle sur l’assiette.

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Clarifier les jaunes. Dans la cuve de votre robot mettre les blancs d’œufs. Monter les blancs en neige à  la vitesse 4 et puis commencer ajouter le sucre une cuillère par une, augmener la vitesse à maximum et  faire un bec d’oiseau. Ajouter la noix de coco et la farine. Bien incorporer,  dresser la préparation  dans un cercle disposer sur la plaque recouverte de papier cuisson et enfourner à 230 degrés 20 minutes. Sortir la dacquoise du four et imbiber de lait.

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Procéder de la meme maniere pour la deuxième dacquoise.

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Préparation  de la crème  au beurre :
Dans la cuve dans votre robot mettre les jaunes d’oeufs, les faire blanchir, verser progressivement  le café chaud et continuer à les monter. Lorsqu’ils deviennent complètement blancs les mettre au frigo.

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Nettoyer la cuve, puis mettre le beurre ramolli , ajouter le sucre et faire le beurre pomade. Commencer par ajouter les jaunes d’oeufs une cuillère par une, dans le bzurre ,bien incorporer et partager la crème en deux. Dans une partie ajouter la poudre d’amandes et dans lautre la noix de coco.
Montage du gâteau :
1ere couche : gaufres emiettees
2eme : creme au beurre
3eme : dacquoise a la noix de coco
4eme : encore la creme au beurre
Dernière couche sur le gateau : le glaçage au chocolat.

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Kao i svake godine i ove godine sam pravila tortu za rođendan mog tate. Ove godine je proslavio svoj 84 -ti rođendan ali na žalost svoje parče torte nije dobio, jer moj tata je daleko od nas. Torta je ferero-rafaelo kombinacija, čiji recept već dugo smišljam i ovog puta sam našla  dobitnu kombinaciju sa kojom sam veoma zadovoljna.
Za tortu vam je potrebno:
400 gr napolitanki od čokolade sa lešnikom
12 jajeta
16 kašika kristal šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
6 kašika kokosovog brašna
2 kašike brašna
20+ 20 ml mleka za prelivanje kora
1/2 + 1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil :
260 gr putera + 8 kašika kristal šećera
12 žumanaca+ 8 kašika kristal šećera
1 šolja nespreso kafe
100 gr kokosovog brašna
100 gr bademovog brašna.

Za glasaž od čokolade:

120 gr čokolade 70 posto kakao
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike kristal šećera
200 ml tečne pavlake
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Napolitanke dobro izmrvite rukama u činiji. Okrugli okvir za tortu postavite na tanjir pa unutra stavite izmrvljene napolitanke, dobro poravnajte i stavite u frižider da se korica stegne.
Priprema prve korice:

6 belanca i osam kašika šećera, dve supene kašike brašna, 6 supenih kašika kokosovg brašna, 20 ml mleka, pola kašičice praška za pecivo.  (postupak isti za drugu koricu samo što se umesto kokosovg brašna stavi mleveni orah)
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu od vaseg miksera stavite belanca dodajte prstohvat soli i umutite ih penasto. Kada belanca budu umučena penasto počnite postepeno dodavati šećera jednu po jednu kašiku. Kada belanca budu čvrsto umućena dodajte 2 kašike brašna , kokosovog brašna i praška za pecivo. Dibro sjedinite sa belancima sipajte smesu u plek koji ste podmazali uljem i posipali brašnom. Pecite koricu na 230 stepeni 20 minuta. Kada bude pečena izbockajte je vrhom noža i polijte mlekom.
Na isti način umutite i drugu koricu s’tim što ćete u njoj dodati oraha.

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Priprema fila:
Žumanca umutite penasto sa polovinom šećera. Posebno mutite puter sa drugom polovinom šecera pa postepeno dodajite vrelu kafu neprestano muteći dok puter ne bude penasto umućen. Spojite žumanca sa puterom pa fil podelite na pola , u jednoj polovini dodajte kokosa a u drugoj polovini bademovog brašna.
Glasaž od čokolade:
U šerpici stavite čokolade, putera , šećera , pavlake i stavite na tihu vatru da se otope.
Tortu filovati na sledeći način:
Korica od napolitanki-fil- korica od kokosa-fil-korica od oraha-fil-ganaš od čokolade.

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5 réflexions sur “Ferrero gâteau. Ferero torta.

  1. Torta izgleda veoma dobro i bas privlaci da se napravi, samo nedostaje opis pravljenja tijesta i kreme, naveli ste samo sastojke na srpskom, dok je na francuskom objasnjeno. Mozete li da to dopunite? Hvala, lijep pozdrav 🙂

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