Tiramisu au caramel et fraises. Tiramisu sa karamelom i jagodama.

Après avoir lu quelques recettes de tiramisu et parmi elles la recette de Cristoph Adam sur le blog ‘ »C’ est ma fournée « , j’ai préparé un tiramisu à ma façon.

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Je suis très satisfaite.
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Recette: 5 jaunes d’oeufs tempérés
3-4 cas de sucre semoule
500 gr de mascarpone
300 gr des boudoirs
cacao pour saupoudrage  (facultatif )

Pour caramel:
130 gr de sucre semoule
70 ml d’eau ou de lait.

Sirop d’imbibage
300 ml d’eau
1càs de café turc
1càs de sucre
1,1/2 bouchon de cognac.

Pour décor quelques feuilles d’amandes terrifié.

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Étape  1 : dans une petite  casserole en inox, mettre le sucre , sur feu moyen, en mélangeant de temps de temps, faire du caramel. Retirer la casserole de feu et ajouter d’eau( ou le lait), attention au projections ! Mettre à nouveau la casserole sur feu ,et faire  cuire bouillir  d’eau( ou lait).Cuire votre caramel 3-4 minutes, retirer de feu et mettre à  coté.
Étape 2: prépare le café turc:
Dans une casserole mettre d’eau et le sucre, faire bouillir,  ajouter le café et faire bouillir à nouveau. Retirer de feu et mettre à côté.

Étape  2: clarifier jaunes d’oeufs, garder les blancs d’oeufs dans frigo, ça vas vous servir pour faire des macarons.  Mettre jaunes d’oeufs dans un saladier, ajouter le sucre , faire les  blanchir à l’aide d’un batteur à  la vitesse 5. Verser progressivement le caramel,( chaud ) sur les jaunes d’oeufs, lorsque le mélange devient mousseuse,  areter le batteur, ajouter le mascarpone et bien incorporer à l’aide de batteur, toujours à la vitesse 5,  3 minutes.

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Étape 3: badigeonner les boudoirs dans le café et faire monter le tiramisu. Une couche de boudoiris, la crème de tiramisu quelques fraises couper en deux.

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Posroji toliko recepata za desert tiramisu. Ja sam se posle čitanja više recepata, naročito recepta poznatog poslastičara Christoph Adam( Kristof Adama), na blog-u : C’est ma fourne »,  jer on pravi tiramisu sa karamelom, a pošto ja volim karamel u kolačima ipak odlučila za karamel tiramisu ,ali  na moj način.

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Mogu da vam kažem da sam jako zadovoljna receptom, što se tiče čvrstine krema, obično se domaćice žale na to da im je tiramisu krem previše tečan i ne drži se dobro, ovaj je bio perfektan. Pakovala sam ga u teglama jer volim taj način prezentiranja hrane, a može da posluži kao idealan, originalni poklon ako idete u goste. Priprema se brzo i lako i zato može pripremiti svako.
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Recept: 5 jajeta
3-4 supene kašike šećera
500 gr maskarpone sira
300 gr piškota
kakao ( za posipanje)
prepečen badem na listiće.

Kafa za potapanje piškota. Ja sam ovog puta potapala piškote u našu kafu, a možete skuvari i kafu soluble. To sam uradila jer kada pišem recept, mnoge žene mi kažu: » Tih sastojaka u vašim receptima , nema kod nas ». Eto, sve za vas drage moje.

300 ml vode
1 supena kašika šećera
1supena kašika kafe
11/2 zatvarač konjaka

Za karamel:
130 gr šećera
70ml vode ili mleka, kako ko voli

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Etapa 1: skuvajte kafu za natapanje piškota i ostavite sa strane.

Etapa 2: napravite karamel.

U maloj šerpi od inoxa stavite kristal šećera da se otapa na tihoj vatri, koju ćete s’vremena na vreme okrenuti  da se masa pravilno razlije, sa spoljne strane ka unutrašnjoj. Kada karamel dobije tamnu boju, sklonite sa vatre i dodajte  postepeno ,vode ili mleka, vratite na šporet da provri, da se karamel otopi,  sklonite sa vatre i ostavite sa strane.

image Etapa 3:
Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u posudi u kojoj ćete mutiti, dodajte šećera i penasto ih umutite. Kada budu dobro  umućena, počnite postepeno da sipate karamel u mlazu na umućena žumanca dok ne utrošite sav karamel. Ako se kojim slučajel ohladio, zagrejte ga ponovo, jer na taj način , sipanjem vrelog karamela ,žumanca se termički obrađuju , i budu čvršća.  U smesi dodajte sir  maskarpone i umutite mikserom do željene čvrstine, videćete i sami, krem će  poceti da se zgušnjava, (oko 4 minuta).

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Etapa 4:
Montaža deserta: ja sam jedan deo pakovala u teglama a drugi deo radila u pleku. Natopite piškote kafom poređajte ih po dnu tegle ili pleka, stavite kremu, odozgo jagode i tako do kraja. Odozgo posipajte kakaom i bademom, sečenim na listiće. Ostavite tiramisu u frižideru,  na 2 sata ,  da bi se ohladio i posle toga možete ga servirati.

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