Glace deux en un . Sladoled dva u jedan.

image

Napokon nam je stiglo leto, posle dugog kišnog perioda i evo prilike za slatko  rashlađenje . Prošle godine kada smo bili na letovanju…. šta da vam kažem , mislim da još uvek osećam ukus tog sladoleda, šetajući jedne večeri pored obale mora po kojem je plutao usnuli mesec , zaustavili smo se ispred jednog restorana kako bi pojeli porciju sladoleda. Učinilo mi se da u životu nisam jela bolji sladoled.

image

A onda, po povratku sa letovanja sam krenula u potragu za receptima, isprobala sve moguće varijante i kombinacije i mislim da sam se ovim receptom dosta približila onom prošlogodišnjem , italijanskom , koji me je « oborio s’nogu ». Nije to još uvek ono pravo, ali biće nadam se , do tada ćemo se sladiti ovim i javljam odmah čim budem otkrila čarobnu formulu.

image

Za svetli deo sladoleda vam je 

potrebno:
4-5 jajeta
150 gr šećera
360 gr šlag krema
200 ml mleka
1 caša  kisele pavlake

Za tamniji deo sladoleda vam je potrebno:
1l kocentrovanog mleka
200 gr šećera
1šipka  vanile
8 žumanaca
2 cela jajeta
Crvenog ili bilo kog drugog voća

Salamura za hlađenje sladoleda:
kocke leda 1kg
krupna so 30 gr
malo vode
Salamura će vam poslužiti za hlađenje sladoleda ukoliko nemate mašinu za sladoled.

image

Priprema:
Šlag kremu  umutite sa mlekom tako što ćete staviti u posudi vašeg miksera kremu , dodati malo mleka , promešati kašikom da se dobro rastvori , pa postepeno dodajući mleka umutite je da bude čvrsta, kao što je mutite za ukrašavanje torte. Ovako umucenu šlag  kremu ostavite u fružideru . Jaja umutite penasto sa  šecerom,  dodajte kiselu pavlaku, dobro sjedinite sa šlagom uz pomoć žice, mešajući polako sa spoljašnje strane ka unutrašnjoj. Ovako pripremljenu smesu stavite u frižideru dok ne pripremite drugi deo sladoleda.

Priprema drugog dela sladoleda:

Sipajte mleko u šerpi, dodajte polovinu  šečera i  šipku vanile, pa pustite da uzavri. Kada mleko provri pustite da vri još koji trenutak, izvadite šipku vanile isecite je po dužini vrhom malog noža, izbacite zrnca vanile i vratite ih u mleko. Za to vreme umutite žumanca  i jaja sa  drugom polovinom šećera . Šerpu sa mkrkom sklonite sa vatre pa uzavrelo mleko sipajte postepeno u smesu uz neprestano mešanje pa ih vratite u šerpu da se na tihoj vatri prokuvaju uz neprestano mešanje.

image

Pazite da vatra ne bude jaka jer će se stvoriti sitna mala zrnca od žumanaca. Posle 2-3 minuta sklonite šerpu sa vatre.

image

Sipajte smesu  u drugu posudu, malo dublju , najbolje da bude metalna pa je stavite u salamuri mešajući s’vremena na vreme. Sačekajte da se ohladi pa je  sipajte u modle i stavite je u zamrzivač.
Drugi , beli deo stavite direktno u modle pa u zamrzivač . Spojite svetli i tamni deo sladoleda tako što ćete između staviti voće po vašoj želji. Ja sam stavila crveno voće u kome je bilo dosta ribizli.

Recette pour la glace blanche
4-5 oeufs
150 gr de sucre semoule
360 gr de creme chantilly déshydratée ( je l’ai achetée dans un supermarché qui vend des produits balkaniques )
250 ml de lait
180 -200 gr de crème fraiche

Recette pour la glace écrue :
1 l de lait concentré 
160 gr de sucre semoule
8 jaunes d’oeufs
2 œufs entiers 
1 gousse de vanille

Preparation pour refroidir la glace:
le glaçon 1kg
gros sel 30 gr
un peut d’eau

image

Préparation de la partie blanche :

Dans la cuve d’un robot mettre  la poudre de la crème chantilly,   ajouter le lait en petites quantités, melanger à l’aide d’une cuillère et commencer par monter en faible vitesse et puis ajouter le lait progressivement en augmentant la vitesse au max. Une fois montée, laisser la crème au frigo. Nettoyer bien la cuve du robot, mettre les oeufs et le sucre et les faire monter.  Mettre la crème fraîche dans un saladier. Une fois montés, ajouter les oeufs dans la creme fraiche progressivement en mélangeant à l’aide d’un fouet puis ajouter  la creme chantilly progressivement à l’aide d’une cuillère, bien incorporer à l’aide d’un fouet en mélangeant de l’extérieur du saladier vers l’intérieure. Verser la preparation dans des moules et les mettre au congélateur.

image

Préparation de la partie écrue :

Dans la cuve d’un robot mettre les jaunes d’oeufs et les oeufs entiers, ajouter le sucre( moitié ) et les faire blanchir,( monter) garder les au frigo.
Mettre le lait dans une casserole,  ajouter le sucre et la gousse de vanille. Faire bouillir en mélangeant à l’aide dun fouet. Sortir la vanille, couper en deux et récupérer les graines et les mettre dans le lait. Verser progressivement le lait sur les oeufs en mélangeant à l’aide d’un fouet puis remettre la préparation dans la casserole,  remettre la casserole sur un feu doux et faire cuire 2-3 minutes en mélangeant à l’aide d’un fouet, attention aux grumeaux. Laisser la préparation refroidir dans la machine à glace ou dans la préparation (les glaçons -d’eau-sel), en mélangeant de temps de temps. Laisser la refroidir , puis verser la préparation dans des moules puis mettre au congélateur.

image

Faire monter la glace .

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s