Tažin je tradicionalno berbersko jelo zemalja Magreba koje se priprema u specijalnoj posudi « tajine »- tažin, po kome je i dobilo naziv, napravljenoj od pečene gline. Inače kažu da se najbolji tažin priprema u Alžiru i Maroku.
fotografija je preuzeta sa interneta.
Ako volite orijentalnu kuhinju, njihove začine, ukus slano slatko, tažin će vam se sigurno dopasti. Tažine se sprema sa govedinom, jagnjetinom,piletinom , samo sa povrćem ili sa ribom , sve jedno kako ga pripremite biće fantastičnog ukusa. Ja sam ga ovog puta pripremila sa ćuretinom , svi smo jeli u slast uz komentar moje Milene: » Mama ti si pravi kosmopolit, svako jelo spremiš kao da dolaziš iz te zemlje u kojoj se ono priprema »!
Za tažin za 4 persone vam je potrebno:
4 parčeta ćurećeg mesa bilo koji deo
2 manje glavice crnog luka
2 šargarepe
2 manje bele rotkve
malo celera ( stabljika i lišće)
700 ml vode
2 struka mladog crnog luka
1 zelena tikvica
160 gr prazi luka
1manja glavica komorača
180 gr zelene boranije ( coco plat)
nekoliko suvih bresaka
nekoliko suvih šljiva
malo suvog grožđa (sve tri sorte)
tažin začina
đumbira
soli
bibera
maslinovog ulja , (4-5 supenih kašika).
Priprema tažina:
Najpre pripremite povrće.
Šargarepu oljuštite nožem koji se zove économe( ekonom, sliku sam postavila dole). Zašto ekonom ?Zato što se njime ljušti povrće i voće veoma tanko, imate mnogo manje otpada i što više vitamina. Operite je i isecite na deblje režnjeve po dijagonali kao i uvek, oni koji me prate znaju već zašto, jer nalazim da je šargarepa tako dekorativnija.Crni luk oljuštite operite i isecite na deblje režnjeve. Prazi luk takođe. Što se tiče komorača, ne zaboravite da mu odstranite prve listove. Operite ga i isecite na režnjeve. Coco plat-zelenu boraniju očistite od peteljki, operite i isecite na tri dela. Zelenu tikvicu operite i isecite na krupnije kocke.
Mala čudesna spravica ,zvana ekonom će vam pomoći da u vašem povrću i voću ostane što više vitamina.
U dubljoj šerpi sipajte maslinovog ulja,zagrejite ga na srednjoj temperaturi, ubacite crni luk i šargarepu,posolite, upržite ih malo , zatim dodajte prazi luka, upržite ga, zatim dodajte ostalo povrće,upržite i njega malo,dodajte mesa, nalijte vode, dodajte soli , bibera i začina, poklopite šerpu poklopcem i kuvajte na srednjoj temperaturi dok meso i povrće ne budu kuvani. Pri kraju dodajte kockice zelene tikvice ,suvih šljiva, bresaka i grožđa, dodajte još soli i začina ako je potrebno.Kao prilog tažinu ja sam pripremila couscous- kus-kus, a vi , ako ne volite kus-kus možete kao prilog pripremiti ili krompir ili pirinač.
Ako nemate tažin začina pripremite ga sami tako što ćete pomešati sledeće začine:
kim, đumbir, kurkuma, kari, korijander, beli luk u prahu i peršun( sve je u prahu).
La tajine est un plat traditionnel de pays de Mahgreb. Pour la tajine il vous faut:
4 morceaux de dinde
2 oignons blanc
2 oignons nouveau
1 courgettes
branche de celeri
2 carottes
180 gr coco plat
2 navets
700 ml d’eau
160 gr poireau, blanc et les feuilles
1fenouill
gingembre
Ras el hanout jaune (facultative )
sel, poivre
epices de tajine
quelques abricots sec
quelques pruneaux
quelques raisins sec
4-5 càs de huiles d’olives
Préparation :
Éplucher, laver et couper carottes sifflé. Eplucher, laver et couper l’ognons en lamelles. Laver et couper courgette en des.Enlever les premières feuilles de fenouil, laver et couper la en des. Dans une casserole assez profonde faire chaufer l’huile d’olive à feu doux, mettre l’oignons et du carottes les faire revenir, en ajoutant un peut de sel, ajouter le poireau, des navets et du fenouil, les faire revenir, ajouter la viande, verser deau, ajouter le sel, le poivre, fermer la casserole avec un couvercle, et faire cuire a feu doux.
A la fin de cuisson ajouter dès de courgette ,des pruneaux, des raisins, des abricots, ajouter l’épices si il faut.