Novozelanđanska pita sa povrćem. Pie de Nouvelle Zélande  aux legumes.


Moja draga fb prijateljica  Dubravka , koja , kako ja imam običaj da kažem  živi u raju na zemlji, sa bloga  » Food blog » , već nekoliko dana poziva na simpatičnu kulinarsku igru : « pripremite novozelanđansku pitu « , koja me je baš zainteresovala. Gledajući pristigle fotografije  poželela sam da i ja  učestvujem u ovoj prelepoj igrici čiji je cilj  prvenstveno,  druženje. 

Evo kako sam je ja pripremila.

Recept:

2 kore brisée  ( brize testa) ili lisnatog testa

 4 krompira srednje veličine

1/2 slatkog krompira patate douce ( batat, mislim da ga tako zovu kod nas).

1 glavica crnog luka

2 struka mladog luka

1 manja glavica brokolija

5 kriški sira brie de Meau

Za preliv je potrebno:

4 cela jajeta

3 belanca

3 pune kašike slane pavlake

50 ml mleka.

Recept za pate brisée ( testo brize- krckavo testo):  mera je za jednu koru.

200 gr pšeničnog brašna

100 gr putera

1 celo jaje

1/2 kafene kašičice soli

1 kafena kašičica šećera u prahu

1 kafena šolja vode ( dodati još ako je potrebno, jer testo treba biti mekano, ne previše tvrdo).

Brokoli odvojite  na cvetiće i skuvajte ga u slanoj kipućoj vodi. Stavite vodu da provri u dubljoj šerpi sa krupnom morskom solju, kada voda provri ubacite brokoli i ne kuvajte ga više od tri minuta. Izvadite ga iz vode  kašikom cediljkom i direktno ga stavite u hladnoj vodi sa ledom da bi se zaustavio proces kuvanja, nakon toga ga procedite.


Postupak pripreme:

Krompir operite isecite na kolutove i stavite u plek . Patate douce  ( patat dus takođe operite i isecite na režnjeve i dodajte u krompir. Crni  i mladi luk oljuštite,operite, isecite na režnjeve i dodajte krompiru u pleku. Povrće posolite pobiberite , dodajte malo maslinovog ulja i vode dobro promešajte i stavite u rernu da se peče na 250 stepeni. 

Priprema kore za pitu:

U vangli stavite brašna napravite udubljenje u njemu, pa u njega stavite putera ( puter treba da bude mekan),  dodajte umućeno jaje,  soli , šećera,  zamesite testo uz postepeno dodavanje vode. Testo oblikujte u loptu , rastanjite ga oklagijom na pobrašnjenom stolu prema veličini pleka , postavite ga na plek dobro prijanjajući testo, izbockajte ga vrhom tankog noža da se ne bi stvarao vazduh prilikom pečenja. 

Garnirajte  vašu pitu na sledeći način: poslažite krompir po dnu testa , između njega patat dus, tanko sečene kriške sira, cvetiće brokolija , sipajte preliv, i odozgo je zatvorite malo širim trakama testa. Pecite pitu na 220 stepeni 40 minuta.

 

Mon amie Dubravka du blog « Food blog »  organise un jeu,  et comme elle vit au paradis sur terre,  en Nouvelle Zélande,  elle a choisi  pour thème  « pie de Nouvelle Zélande ».  Tous les  intéressés peuvent participer.

Voilà la recette de ma pie de Nouvelle Zélande :

2 pâte  brisées ou feuilletees 

4 pommes de terres nouvelles 

1 oignon blanc

2 oignons nouveaux 

1 brocolis 

5 tranches de fromage de brie de Meaux 

4 càs de huile d’olive

sel, poivre

Pour la pâte brisée :

250 gr de farine de blé 

150 gr de beurre  à  température ambiante 

1 oeuf entier 

1/2 càc desel fin

1càc de sucre glace

1 tasse à café d’eau même plus si il faut.

Faire cuire le brocolis dansl’eau bouillante salé. Pas plus de 3 minutes. Sortir le brocolis dans l’eau froide et laisser l’eau à couler. Sortir les fleurs de  brocolis et les bien essorer.

Pour appareil :

4 oeufs

3 blanc d’oeufs

3 càs de crème fraîche 

50 ml de lait

sel, poivre.

Préparation  de legumes:

Laver et couper en lamelles de pommes de terres. Laver, eploucher et couper en lamelles de patate douce. Eplucher, laver et couper l’o gnon et des l’oignons nouveau puis s les mettre dans une plaque, saler, poivrer,verser l’huile d’olive, bien melanger et les cuire dans un four préchauffé à  250 degres.

Preparation de pâte brisée:

Dans un saladier mettre de la farine, faire une puits,  ajouter le beurre ramolli,  le sel, le sucre  petrir la pâte à la main en rajoutant  d’eau peu à pau.Faire une boule,  etaler la pâte avec  la paume de la main, fariner légèrement le plan de travail puis abaisser la pâte au rouleau sur 4 mmm.

Foncer la plaque préalablement  beurrée  , pique le fond de pie à  l’aide d’ un couteau puis garnire la pâte.  Rondelles de pommes de terres,  rondelles de patate douce, tranches de fromage, fleurs de brocolis, verser l’appareil,  fermer la tarte evel la pâte  couper en lamelles.  Faire cuire à  230 degres 40 minutes.

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