Tabule salata. Salade taboulé. 

image

image

Salata tabule ovako pripremljena može biti vaš  kompletan obrok. Slobodno je pripremite u većoj količini , čuvajte u frižideru ( može se čuvati nekoliko dana) i servirajte  je uz  vinegret u momentu postavljanja trpeze , ne treba ga staviti odmah jer će učiniti vašu salatu  kiselom i previše omekšati smul ( kus-kus).

image

Zdrava energetsko  vitaminska  bomba veoma osvežavajuća naročito u letnjem periodu sa predivnim mirisom mente. Može se pripremati u svim mogućim kombinacijama :samo sa povrćem, sa dodatkom pileceg  mesa, ili sa dodatkom tunjevine,  kao slana , slano – slatka( sa suvim grožđem),  kako je vama po volji, ali je prava  osnova zito bulgur ili smul (kus-kus) .

 image

Ja sam je pripremila sa ovim povrćem koje je u receptu , uz dodatak jaja od  prepelice, a često je pripremam i  u kombinaciji sa dinjom i šunkom iz Parme.

image

image

image

image

image

Salata tabule se po originalnom receptu koji dolazi iz Sirije i Libana pravi od vrste žita bulgur- boulghour , peršuna i mente sa maslinovim devičanskim uljem i sokom od limuna. U ovakvom obliku u kom sam je ja napravila je jedna od najpoznatijih salata u Francuskoj. Nije komplikovana za spremanje, veoma je zdrava i energetski bogata.
Recept:

 500gr smula ( sitna mala zrnca),

400 ml vode, 

300gr sirovog paradajza, 

1o0ml devičanskog maslinovog ulja, 

 1glavica crnog luka, 

malo suvog groždja,

 malo zrna kukuruza

 1crvena paprika

 1zelena paprika

12  glavice crvenog luka ( za dekoraciju)

 1manji krastavac
1veza peršuna

 nekoliko cvetića mente 

 soli  i bibera 
Za vinegret vam je potrebno:

maslinovog devičanskog ulja,(20 ml) 

 sojinog ulja,( 20 ml)

 soka od 1/2 limuna, 

soli i bibera.

Vinegret ćete pripremiti tako što ćete sve sastojke staviti u činiji i dobro sjediniti žicom, posoliti i pobiberiti. 

Priprema salate:
Smul(kus-kus) staviti u činiji i preliti vodom, maslinovim uljem, sokom od pola limuna, posoliti i pobiberiti. Dobro promešati i ostaviti da stoji dok ne nabubri. Za to vreme iseckati sve ostale
namirnice koje ćete dodati smulu.
Paradajz , krastavac, papriku i luk na sitne kockice.Što se tiče krastavca i paradajza, obavezno im odstranite semenke jer otežavaju varenje. Peršun samleti u
blenderu. Kada smul omekša, dodati ostale namirnice dobro ih sjediniti sa smulom i do serviranja čuvati u frižideru.Vinegret ćete staviti u salati pre nego što je servirate u činiji , takođe i mentu kao dekoraciju.

Recette: 500gr de semoule, 

400ml d’eau,

 1o0 ml de huile d’olive vierge

 300 gr de tomates, 

1 oignon paille

1concombre

1 poivrone rouge

1 poivrone vert

1/2 oignon rouge

 un peut raisins secs, 

de maïs, 

1botte de persil, quelques feuilles de la menthe, 

jus de 1  citron bio
Vinaigrette : 

jus d’un demi citron  

huile d’olive, (20ml)

 huile de soja (20ml)

 sel, poivre.
Mettre la semoule dans un saladier, verser d’eau, jus de citron, huile d’olive, sel, poivre, bien melanger et laisser bien imbibée la graines de semoule. Épluchet, laver et ciseler oignon, couper les tomates en deux,les epepines et couper la en des.Éplucher le concombre , couper en deux , epepines le et couper en dès. Laver et couper le poivron en dès. Hacher persil dans hachoir, ajouter dans saladier toute  les ingrédients et les bien incorporer. La menthe et  la vinaigrette ajouter en moment de dressage de la salade.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s