Vanilice moje bake. Vanilicé de ma grand- mère. 

Dobre stare vanilice, ko im može odoleti? 

Ledene kapi kiše su brzinom meteora udarale u maglom skrivene prozore , razbijale se u hiljadu malih sićušnih kapi,  odlazeći u žedno resavsko tlo. Milan je svojim naivnim dečijim pogledom jurio razigrane kapi upirući se malenim prstićima do ivice prozora,bojaž ljivo odskakući dok je munja prolamala oblake i pitao se kada više nije mogao da ih vidi, te razigrane kuglice: » Kuda one to nestaju »? Bio je sam u sobi. Vatra je tiho pucketala i s’vremena na vreme se čuo zvonki glas kukača kada je majka džarala vatru  i ložila šporet. Ovih zadnjih nekoliko dana majka nije odlazila na posao , ostajala je sa njim kod kuće, dok je njegov drugi tata ranio zorom i odlazio svojim poslom vraćajući se kasno uveče. Bilo kako, on i majka uživali su u druženju.

Majka ga je posmatrala punim srcem i radovala se njegovom radovanju, onako kako majke umeju da osete te majušne  trenutke ,dušom svoje dece. Čulo se tiho šuštanje brašna u situ, koje je  polako padajući kroz hiljadu rupica na dnu vangle pravilo gomilu . A onda je varjačom krenula da juri šećerne kristale , spajajući ih sa svežom mašću i stvarala neku čudesnu  slatku penu. Odjednom se Milan okrenuo čuvši predivnu muziku koja je dolazila iz kuhinje i nežno odzvanjala u njegovim ušima i video kako majka sipa belu izmaglicu u penušavoj masti , njegova najdraža mesi njemu omiljene kolače. Drveće u šporetu se i dalje oglaśavalo pucketajući, na plotni je bio bakrač pun vrele vode , šareni lončić  u kome su zrna pasulja veselo trčkarala tamo-amo a na kraju plotne mamina crvena dzezva.Tupa bol je protrčala njenim krstima i zarila se duboko u dno materice kao ova munja koja hara nebom . Zorka je odjednom osetila hladne graške znoja, obrisala ih je brašnjavom rukom dok joj je utroba podrhtavala. Tiho se povukla u sobi, , samo da ne zaboravi nešto , grozničavo je razmišljala i pogledom prebirala  po krevetu. Sve je bilo spremno,još jedna  duša njene duše će ugledati svet.  Čula se još uvek po koja kap , kiša je polako odlazila negde tamo u daljini. Milan nije ni primetio kada je majka izašla iz sobe, odjednom se kućom prolomio bebin plač, znao je da to peva njegova sestrica , njemu je majka puno pričala o tome. Samo je tiho pozvao majku pitajući je ipak : » Majko da li je to moja sestrica? »  Jestee sinee , tvoja sestrica. Naša majka, sve je u životu radila sama, sama je i svoju decu donosila na svet. Jedan zračak sunca je krišom ušao u sobu i bojažljivo šetao po njenom rumenom obraščiću. Sunce , mama evo sunca , neka se zove Sunčana i tako je i bilo. Na vratima se čulo tiho kucanje a onda sve jače i jače, bila je to baka Stojna , donela je Milanu njegove omiljene vanilice, hitro , sva radosna,  čuvši da je stigla Sunčana otišla je brzim koracima  kod deda Gute, moje tetke Ike i baba Smiljke da javi radosnu vest. Milana više nema u kraju,  otišao je svojim životom i na sestricu zaboravio.


Recept: 

530 gr brašna

 180 gr masti

50 gr putera

5 supenih  kašika kristal šećera

2 žumanca

1 celo jaje

30 ml mleka

Malo tečne vanile

Pekmez od šljiva

Prstohvat praška za pecivo

Prah šećer za posipanje

Modlice za oblikovanje testa

Priprema:

Mast , šećer i omekšali puter stavite u posydi vašeg muksera, uključite mikser na najveću breinu i umutite ih penasto. Kada budu umućeni dodajte jaja dobro ih sjedunite i dalje muteći mikserom. Isključite mikser i počnite sa postepenim dodavanjem brašna u koje ste umešali prašak za pecivo. Dobro sjedinite brašno i ako je potrebno dodajte malo vode, ja sam je dodala. Testo ne mesite puno jer će postati žilavo, izvadite ga iz posude, oblikujte u loptu , istanjite ga oklagijom na pobrašnjenom stolu i modlicama vadite vanilice.

Pecite ih na 200 stepeni dok ne blago porumene. Izvadite plek iz rerne sačekajte da se prohlade jednu stranu vanilice premażite pekmezom spojite drugom vanilicom i uvaljajte kolač u prah šećer.

Recette pour vanilice de ma grand-mère :

530 gr de la farine

180 gr de saindoux de porc ( ou beurre)

50 gr de beurre( la température ambiante )

2 jaunes d’oufs

1 œuf entiere

30 ml de lait

1 bouchon de la vanille liquidé 

1 pincée de la  levure chimique

Preparation: 

Mélanger la levure chimique,  et du la farine dans un saladier et réserver la.

Mettre dans la cuve de votre robot le beurre  coupe en des, le sucre et du saindoux de porc. Allumer  votre robot en  vitesse 6 et faire blanchir le mélange, ajouter les oufs, bien les incorporer  avec le mélange, toujours en vitesse 6. Arrêter le robot ,ajouter la vanille  et commencer  à ajouter progressivement la farine. Faire pétrir à  la main, débarrasser  la pâte sur un plan de travail fariné et former une boule, étaler la pâte  à l’aide d’ un rouleau et couper la avec des moules en forme  souhaitée .  Faire cuire « vanilicé » à  250 degrés  environ 20 minutes.   Sortir la plaque  du four , laisser les refroidir . Entre les deux « vanilicé » dosposer de la confiture de prunes , roulée  les gâteaux dans du sucre glace.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s