Buternut slatko od tikve-duleka, đumbira i čia semenki. Slatkô aux  courge butternut , gingembre et graines de chia.

Kuvale su ga naše , prabake, bake pa je na krilima nekih prošlih vremena  otišlo u zaborav, danas sam ga kuvala ja, malo drugačije od njih.


Zlatno žuta jesen lagano se primiče svojim prepunim  kočijama.Točkovi škripe pod teretom jesenjih blagodeti  u svim duginim bojama. Sunce sija manjim sjajem i rađa prve jutarnje kapi rose provlačeći svoje zrake kroz uvelo cveće, nežno milujući usahlo polje zaspale trave, bacajući nemi odsjaj po hladnoj Resavi  koja vekovima teče tu gde jeste , uranjajuću u njene tamne vrbake, hitro provlačeći svoje zlatne niti po izbrazdanim stablima utihle šume , vešto se skrivajući međ zlatno žute listove na izdisaju.

Selom se šepuri  krivudavi seoski put , negde u daljini čuje se dečija graja, tupi udar sekire u drvo, iz seoskih dimnjaka vijugaju sivi dimni oblaci, širi se miris pečenih crvenih paprika,malih raznobojnih nešto ljutih baburica kako se bućkaju u svrže opranim teglama, kuvanog pekmeza , slatkih preslatkih modrih  smokava, ružičastih zrnaca grožđa, plavih šljiva u čijim nedrima se skrivaju mala sićušna jezgra oraha, medenih kockica  dunja , tikava … i ko zna još čega. Čuje se lavež razigranih pasa po dvorištima puna čeljadi , pokazujući svetu da  su oni tu,  da ih čuvaju. Samo jedan među njima  « žućko » prepušten sam sebi,  tužnim lavežom doziva svoje domaćine kojih više nema. Ostao je sam,  u toj čudnoj životnoj igri   i gospodar i domaćin i gazda i … gost , da  čeka sledeće leto kada ćemo ponovo doći.

Miris moje zimnice i mog slatka više se ne širi mojim selom već tamo negde daleko u belom svetu.Otišli smo trbuhom za kruhom i sa sobom poneli svoje navike, običaje , ukuse…, nešto naše što nas razlikuje od drugih , da ne zaboravimo naše korene , strahujući da će ih naši potomci u ovom ludom vremenu negde zagubiti. 

Recept:

1,250 gr  tikve

900 gr kristal šećera + 50 gr za karamelizovanje tikve

240 ml vode

1 organski imun

Nekoliko režnjeva đumbira.

1 supena kašika čia semenki

Priprema:

Tikvu oprati , oljuštiti, izvaditi semenke i iseći na krupnije kocke. Limun oprati i iseći na kolutove, ako nemate kojim slučajem organski limun možete koristiti i neorganski ali ga dobro operite u vodi u kojoj ste stavili malo belog sirća . Đumbir oljuštite i isecite na kolutove.

Odmerite potrebnu količinu šećera , stavite u dubljoj šerpi, sipajte vode , stavite na šporetu na srednjoj temperaturi da se šećer špinuje. U početku dok se šećer otapa promešajte ga s’vremena na vreme. Na početku špinovanja se po površini šerpe stvaraju krupni mehuri a pri kraju špinovanja sitni -mali mehurići kada treba dodati  karamelizovane kockice tikve.

Napomena: šećer špinujte 18 minuta.

Za to vreme uzmite drugu šerpu stavite šećera u njoj i blago ga karamelizujte na srednjoj temperaturi pa dodajte kockice tikve ,  pojačajte temperaturu i pustite da se tikva karamelizuje, mešajući drvenom varjačom . Kada kockice promene boju , dobiju braonkastu,  stavite ih u šerpi gde se špinovao šećer , dodajte đumbira i kuvajte slatko 25 minuta.   

Nakon  toga isključite šporet, sklonitese šerpu pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan sklonite krpu sa šerpe , dodajte semenkei stavite da se slatko kuva još pet minuta , dodajte limuna,  zatim isključite šporet, sklonite šerpu i pokrijte je iznova vlažnom krpom. Kada se slatko ohladi sipajte ga u čiste tegle  i dobro zatvorite i naravno poslužujte se njime kada god piželite.

Préparation de slatkô c’est une tradition dans mon pays d’origine-la Serbie . C’etait une manière de conserver des fruits pour l’hiver. La tradition est de le servir aux invités pour leur souhaiter la bienvenue. Slatkô ce n’est ni une confiture ni du chutney,  le but c’est d’avoir des fruits entiers.

Recette:

1,250 de chaire de  courge butternut

240 ml d’eau

900 gr de sucre semoule + 50 gr pour carameliser  du butternut.

1 citron bio

Quelques tranches de gingembre 

1 càs de grines de chia

Préparation:

Laver, éplucher  ,  vider et couper en dès la courge  butternut.

Laver, rayer et couper en rondelles le citron.

Laver, éplucher et couper en rondelles le gingembre. 

Laver, essuyer des bocaux 

Dans une casserole mettre le sucre (50gr), et faire le caramel a feu doux, ajouter dès de butternut, augmenter la température au maximum et les faire carameliser. Une fois carameliser,  arrêter le gaz. Réserver les.

Dans une l’autre  casserole mettre du sucre , ajouter d’eau , alumer le gaz à feu doux et faire le sirop.  Dans premier temps se forment des grosses  bulles sur surface , faire cuire  le sirop 18 minutes  puis ajouter dès de butternu, lorsque se forment des petites bulles. Faire cuire 25 minutes à feu doux. Arrêter le gaz , retirer la casserole et couvrer la  avec un torchon humide. Garder la dans la temperature ambiante jusqu’à lendemain. Lendemain retirer le torchon, ajouter des graines de chia et remettre la casserole à feu doux pour faire cuire slatkô encore 5 minutes. Puis arrêter le gaz , ajouter les tranches de citron couvrer la casserole à nouveau et laisser slatkô à  refroidir à la temperature ambiante. 

Mettre slatkô dans des bocaux propres et sec. 

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s