Ajvar od povrća. Caviar de légumes. 

Eto, napravih ga i ja i bez « smederevca i bez vranjanca » i bez bukovih suvih drva, isključivo na gas,  bez mirisa i ukusa, koji mi svakog dana nečujno  dođe čak iz daleeeke Rusije.. Bez čuvenih leskovačkih na daleeeko poznatih paprika.  Od običnih pariskih ☺crvenih i zelenih babura, rumenog francuskog grap paradajza provansalskog belog luka ,  holandskih narandžasto – bronzanih šargarepa, crnih semenki suncookreta i blistavo – sjajnog maslinastog ulja od devičanskih marokanskih maslina

Prpremale su ga naše prabake, bake ,strine , tetke, ujne, snahe, komšinice, po oprobanim tradicionalnim receptima, ili po nekim novim zasigurno najboljim , po kat -kad skrivajući samo za sebe, te neke male cake po kojima će ga baš one pripremiti bolje od drugih, te da će još dugo pričati o njihivom najboljem i najukusnijem ajvaru.

Znam, neko će sada kazati : » Pa to ti nije ajvar, ajvar se pravi samo od  jarko crvenih mesnatih paprika, zdravih i potpuno zrelih, taman posla od zelenih »!  Samo neka se usudi, jer verujte mi na reč grdno će pogrešiti. Ne da je bio fantastičan ovako pripremljen,  nego neverovatnog  ukusa. Jedina mu je mana bila što je bio minijaturan pa smo ga zbrisali da se još nije ni ohladio. Zato obavezno pravimo još jednu poooooveću turu .  A za svaki slučaj evo i recepta ako se nekome dopada ovakva varijanta ajvara.

12  crvenih pariskih babura☺, ja nisam imala izbora jer leskovačkih još uvek ovde nema, a vi odaberite po vašem ukusu 

6 zelenih takođe pariskih ☺babura dooobro debelih

6 najrumenijih grap paradajza

3 patlidžana -dobro pečena u rerni

3 dobro osunčane holandske ☺narandžaste šargarepe ( takvih je bilo na pijaci – nije u obavezi)

4 češnja belog – najbeljeg provansalskog luka

 i da završimo ovu preukusnu  priču, dodajte  još samo: 

50 ml maslinovog devičanskog ulja iz dalekog Maroka ,

50 ml ulja od crnih semenki suncookreta,

Krupne rozikaste soli sa dalekih  Himalaja ( po ukusu)

Sirća od bobičastih rumenih malina ( po vašem ukusu)

Svo to povrće operite, spakujte u plek , posolite, posipajte sirća po njemu, maslinovog ulja, posolite, dodajte očišćenog belog luka isečenog na pola,  pa u rernu na sunčanje na   temperaturi od 250 stepeni. Kada bude pečena ostavite je da se malo prohladi,  te je oljuštite očistite od semenki i ostavite da prenoći u đerđevu da se dobro ocedi od vode.


Patlidžan oprati , iseći na pola po dužini, posoliti posipati maslinovim uljem, poprskati provansalskim začinskim biljem te ispeći u rerni.

Kada bude pečen odvojiti od kore.

Paradajz takođe oljuštite, (ja semenke nisam odvajala a vi kako hoćete), i dozvolite mu da se pridruži paprikama u đerđevu.

Sutradan papriku isecite sitno, ( ja je nisam mlela jer mi se ovako više dopada),paradajz takođe, šargarepu operite, oljuštite, izrendajte i dobro upržite u šerpi,  na ulju,  da omekša,  pa dodajte ostale sastojke,  (osim paradajza i patlidžana, njih dodajte na kraju), dodajte , soli te pržite ajvar na srednjoj  temperaturi.  Pri kraju prženja dodajte paradajz i patlidžan. Ja sam ga pržila oko 45 minuta . Ovako toplog spakujte ga u čiste i dobro osušene ( da nema vode) tegle, stavite u toploj rerni da se ajvar zapeče odozgo i ne čekajte dugo da ga servirate,  jer kao što vam rekoh- fantastičnog je ukusa. Prijatno vam bilo i javite mi kako vam se dopala moja verzija ajvara. 



Dans mon pays d’origine  la Serbie, chaque annee en automne on prépare  » zimnicu », c’est a dire qu’on conserve des legumes et des fruits dans des bocaux pour les jours d’hiver. C’est une tradition qui date de l’epoque où on avait pas de congélateurs et quand on voulait conserver la nourriture plus longtemps. L’un des produits très connu c’est le ajvar. En général il se prépare uniquement  de paprika  et d’huile de tournesol mais il y a aussi des variétés comme moi j’ai fait aujourd’hui.  

Recette:

12 poivrons rouges

6 poivrons verts 

3 grosses carottes

6 tomates

3 gros aubergines bien cuite

4 gousses d’ail

Sel d’himalaya

50 ml d’huile tournesol

50 ml d’huile d’olive

Vinaigre de framboises 

Preparation:

Laver les poivrons, les tomates et les carottes. Disposer les poivrons et les tomates dans une plaque, les saler,  verser un peu de vinaigre, le sel et du gousses d’ail éplucher  et les faire cuire  à 250 degrés 20minutes. Sortir la plaque du four et laisser refroidir. Lorsqu’ils deviennent tièdes, enlever la peau,  les pépins et les laisser dans une passoire toute la nuit. Lendemain laver les carottes les éplucher et les râper.   Dans une casserole assez profond verser l’huile ajouter les carottes râper et kes faire cuire à feu doux pour quelles devient doux, et puis ajouter les poivrons et les tomates le sel  et les faire cuire environ 45 minutes

Mettre du ajvar dans des bocaux bien propre et essuyer et les disposer  dans un four à  100 degrés pour les gratiner dessus 15 minutes.

Publicités

2 réflexions sur “Ajvar od povrća. Caviar de légumes. 

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s