Komorač u safranu i maslinovom ulju. Fenouil au safran et a l’huile d’olive

Komorač je povrće koje se kod nas veoma malo koristilo u ishrani ranijih godina koliko sam ja upućena, osim i Hrvatskoj  gde  ga već godinama unazad upotrebljavaju. Međutim,  na svu sreću , između ostalog i zbog njegovih lekovitih sastojak  danas se sve više koristi. Pre nego što krenete sa pripremom želela bih da vam napomenem da je komorač malčice specifičnog ukusa i blagog mirisa anisa, što mu daje posebnu notu i zbog toga ga neće baš svi « voleti », osim ljubitelja začina anisa.

Ja ga veoma često pripremam na ovaj način jer je idealna kombinacija sa ribom, odličan prilog . Mada se može pripremati i na bezbroj drugih načina kao što su : pečeni, dinstani , punjeni, kao prilog uz varivo kus-kus, u formi pirea i kao biljka od koje se spravlja čaj koji je prvenstveno uspešan u suzbijanju digestivnih problema ( nadutost u stomaku, gasovi ), za  drenažu organizma (izbacivanje vode iz tela),  favorizuje laktaciju kod dojilja, odličan  je protiv upale disajnih puteva, podstiče apetit  i veoma uspešno ublažava  menstrualne tegobe. 

Čaj se priprema na sledeći način:

2-3 gr sušenog zrnevlja komorača

150 ml vode provrele vode

Ostaviti da deluje 5-10 minuta i piti čaj , ali naravno  ne treba preterivati sa njegovim unosom kao i kod svih lekovitih biljaka.

Drugi način korišćenja je da u toku dana sažvaćete i pojedete njegovo zrnevlje ,  ne više od 3-4 zrna.

Može se koristiti i u prahu , kao začin.

A evo i recepta za pripremu komorača na ovaj način:

4 komorača

4 kašike maslinovig devičanskog ulja

Himalajske soki po ukusu

4 listića  sušenog safrana

Komorač oprati , iseći zadebljale vrhove do pola, odstraniti obavezno prve listove te ga iseći na pola po dužini. U dubljoj šerpi staviti hladne vode, položiti komorač u vodi dodati soli te pustiti vodu da provri. Kada provri dodati maslinovog ulja, i latice safrana. Inače veoma brzo se kuva, bar ovaj koji ja koristim ovde. Videćete i sami, kada vrh tankog noža zabodete po sredini tako da ide do sredine ploda, komorač je spreman za konzumiranje. 

Maločas mi se javila moja fb prijateljica Biljana  sa pitanjem gde ga kupiti u Srbiji sa potvrdnim pitanjem :  » verovatno u prodavnicama zdrave hrane »?  Tako je , baš tamo ga možete naći.

Publicités

4 réflexions sur “Komorač u safranu i maslinovom ulju. Fenouil au safran et a l’huile d’olive

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s